Linkovi

S. Tihic u Brusselsu: Misija EU sve bliža - 2004-02-04


Nakon susreta sa visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javierom Solanom, član Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić uvjeren je da je europska vojna misija u Bosni "sve bliža", te da će joj prethoditi SFOR-ova akcija hapšenja preostalih bjegunaca od medjunarodne pravde, Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Potvrdjujući, nakon susreta sa Javijerom Solanom da je jedna od ključnih tema razgovora bila zamjena snaga SFOR vojnicima Europske unije, član Predsjedništva BH, Sulejman Tihić je naglasio da vlasti u Sarajevu neizostavno žele biti aktivno uključene u taj proces.

"Bosna i Hercegovina je dio Europe i želi u Europsku uniju i normalno je da i snage EU budu prisutne u BiH neko izvjesno vrijeme. Ukazao sam na svoju duboku zabrinutost činjenicom da još nisu uhapšena dva najveća ratna zločinca, Radovan Karadžić i Ratko Mladić", kaže Tihić i nada se da će prije zamjene snaga SFOR europskim vojnicima, "taj posao biti završen".

S tim u vezi, Sulejman Tihić je pojasnio stav koji je prenio i svome briselskom sugovorniku: "Rekao sam Solani da bi to daleko lakše, prihološki, bilo kada bi to učinio SFOR. Bosanskohercegovačka javnost je imala loše iskustvo sa Europskom unijom, kada je u pitanju agresija na BiH i kada je EU bila neodlučna. Zato bi važno bilo da prije zamjene snaga budu uhapšeni ratni zločinci, jer to bi otvorilo mnoge druge pozitivne procese", rekao je član Predsjedništva BiH.

Po njemu europske snage bi, kada i ako dodju u BiH, trebale da zadrže isti obim snaga kakav je imao NATO, te da bi trebalo da rade na približavanju zemlje Partnerstvu za mir i NATO, te da uhapse optužene za ratne zločine, ukoliko ih do tada ne uhapsi SFOR.

XS
SM
MD
LG