Linkovi

D. Čavić: Bilo bi dobro za sve nas da ministar bude Srbin - 2004-02-03


Republika Srpska je potpuno spremna da brzo pristupi implementaciji zakonskih rješenja koja se odnose na reformu odbrane u Bosni i Hercegovini. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić nakon sastanka sa šefom misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini, Robertom Bikroftom. On je naglasio da je formiranje ministarstva odbrane te zajedničke i operativne komande na državnom nivou značajno kako bi se moglo aplicirati za pristupanje programu Partnerstvo za mir što bi se trebalo naći na dnevnom redu samita Nato saveza u junu ove godine. S tim u vezi, posebno, je značajan izbor ministra odbrane Bosne i Hercegovine, istakao je Čavić.

»Mislim da bi za Bosnu i Hercegovinu bilo korisno da prvi ministar odbrane bude Srbin,za Bosnu i Hercegovinu bi bilo korisno. Zakon je jasno definisao uslove koje treba ispuniti svako lice koje će se naći na odgovornim funkcijama po novom Zakonu o odbrani. Lično mislim, i na tome ću insistirati, da se u paketu riješe, dakle da se u pregovorima riješe sve značajne funkcije na nivou Bosne i Hercegovine. To znači: i personalna rješenja ministra odbrane i njegovih zamjenika, personalna rješenja načelnika zajedničke komande i njegovih zamjenika i operativnog komandanta i njegovih zamjenika. Dakle, na sva tri nivoa.

Robert Bikroft je izrazio uvjerenje da će sve faze implementacije u oblasti reforme odbrane u Bosni i Hercegovini biti ubrzane do Nato samita u mjesecu junu u Istanbulu. On je, takođe, saopštio da predstavnici međunarodne zajednice smatraju da bi uz reformu odbrane i zakoni iz oblasti obrazovanja morali biti primjenjeni do kraja marta. Inače, Robert Bikroft se danas u Banjaluci odvojeno sastao i sa potpredsjednicima Republike Srpske, Adilom Osmanovićem i Ivanom Tomljenovićem, predsjednikom Narodne Skupštine Draganom Kalinićem te liderom opozicionog SNSD-a, Miloradom Dodikom.

XS
SM
MD
LG