Linkovi

Glasovi afro-amerikanaca mogu odlučiti pobjednika u Južnoj Karolini - 2004-02-03


Uoči današnjeg preliminarnog glasanja u Južnoj Karolini, novinar Glasa Amerike, Chris Simkins nam je iz Columbije, glavnog grada te južnjačke savezne države, poslao priču koja govori o glasačima afro-amerikancima, koji bi mogli odlučiti pobjednika u Južnoj Karolini.

Baptistička crkva Brookland u Columbiji je jedna od najvećih Afro-Američkih kongregacija u Južnoj Karolini.

Mislim da vas trebam podsjetiti, prije nego krenete dalje, da se Isus vraća, kaže pastor obraćajući se prisutnim na vjerskoj službi.

Religija i crkva igraju veliku ulogu u životu ovdašnjih ljudi. To je jedan od razloga zašto ovo područje zovu Biblijskim pojasom. Decenijama je crkva centralno mjesto političkih aktivnosti za Afro-Amerikance. To je mjesto na koje predsjednički kandidati, kao senator John Edwards, dolaze na vjersku službu da zatraže podršku afro-amerikanaca. Advokat Laddia Howard, glasnogovornik crkve Brookland, kaže da u parohiji politički proces uzimaju za ozbiljno.

”Ljudi svih profesija dolaze ovdje i razgovaraju. Oni se zajedno mole, oni jedu zajedno oni raspravljaju zajedno i oni uopće nisu ravnodušni. Mislim da će učešće glasača u Brooklandu biti fenomenalno i mislim da će odražavati ono što vidimo kroz afro-američku populaciju.“

Walter Edgar, politički istoričar na Univerzitetu Južna Karolina naglašava značaj glasača Afro-Amerikanaca u toj državi.

Walter Edgar: Glasanje afro-amerikanaca je vrlo važno. Neki političari su afro-američku zajednicu nazvali kičmom partije. Vrlo pouzdani glasači. Sada ima nešto afro-amerikanaca koji su se pridružili Republikanskoj partiji, ali to je relativno mali broj.

Ovo su prvi predsjednički preliminarni izbori na kojima će glasači Afro-Amerikanci biti odlučujući u konačnom rezultatu. U Južnoj Karolini oni čine 40 posto registriranih Demokrata, i to je glasački blok koji je vrlo važan predsjedničkim kandidatima. Medjutim oni na izbore ne izlaze baš masovno, zato pastor u Brooklandu podstiče članove crkve da glasaju. Sherry Washington kaže da je poruku u cjelini razumjela.

Sherry Washington: Nekada nama afro-amerikancima nije bilo dozvoljeno da glasamo. Mislim da to pokazuje koliko je važno da se i vaš glas računa. Nekada nismo mogli glasati, i sada kada možemo, mislim da bi bilo jako loše ne iskoristiti to pravo.

Ostali u crkvi su sličnog mišljenja.

Glasanje je privilegija. Mi svakako osjećamo da je glasanje važno. Kada glasate imate mogućnost da utičete na promjene, bez glasanja nemate tu mogućnost, kaže jedna od glasačica.

Kongresmen iz Tennesseea, Harold Ford je došao ovdje da bi iskazao podršku za senatora iz Massachusettsa, senatora Johna Kerrya. On je podsticao afro-amerikance da kroz glasačke kutije naglase značaj problema koji se njih tiču.

Harold Ford: Mislim da glasači Afro-Amerikanci brinu o istim stvarima kao i bijelci - posao, obrazovanje, zdravstvena zaštita, te šta se dešava izvan Amerike. Mislim da su svi oni kao demokrati zabrinuti kako pobjediti George Busha i koji će nam kandidat dati više izgleda da to uradimo.

Walter Jackson kaže kako vjeruje da će ovaj put glasati više afro-amerikanaca jer je u pitanju bitna stvar, ekonomija.

Walter Jackson: Mislim da je posao ključno pitanje. Južna Karolina je jako pogodjena tim interesima izvan Amerike. Uz to, s obzirom da ovdje živi veliki broj starijih gradjana, zdravstvena briga za starije i siromašne će biti od ključnog interesa.

Oni sa kojima smo razgovarali u baptističkoj crkvi u Brooklandu su rekli da danas planiraju glasati na preliminiarnim predsjedničkim izborima. Oni kažu da je i previše toga u pitanju i da je za njih itekako važno da se čuje i njihov glas.

XS
SM
MD
LG