Linkovi

Suradnja između SAD i Rusije - 2004-02-03


Suradnja između Sjedinjenih država i Rusije bila je centralna tema nedavnih razgovora najviših ruskih zvaničnika i američkog državnog sekretara Colina Powella. Glasnogovornik State departmenta Richard Boucher rekao je da su ti razgovori bili vrlo otvoreni i sveobuhvatni.

Gospodin Powell je istakao da mi sa Rusijom ostvarujemo stratešku suradnju u brojnim oblastima. Takođe je od našeg strateškog interesa i dalji napredak u sada usporenom procesu demokratizacije Rusije.

Američki državni sekretar je istakao da Rusi i Amerikanci dijele osnovne principe demokratije i poštivanja ljudskih prava. Upravo zbog toga su, rekao je gospodin Powell, Sjedinje države zabrinute zbog “određenih pojava u ruskoj unutranjoj i vanjskoj politici.“ Korištenje političke moći u Rusiji nije u potpunosti zasnovano na vladavini zakona, ruski novinari izloženi su pritisku vladinih zvaničnika, pripadnici ruskih i čečenskih pro-moskovski orijentiranih snaga sigurnosti nastavljaju i dalje ozbiljno kršiti ljudska prava u Čečeniji, kao i čečenski pobunjenici.

Gospodin Poewll je takođe rekao da Sjedinjene države i Rusija imaju jak zajednički interes za suradnjom i da se sučeljavanju sa mnogim istovjetnim prijetnjama. Dvije zemlje su saveznici u borbi protiv međunarodnog terorizma i neširenja oružja za masovno uništavanje. Amerikanci i Rusi imaju podjednake koristi od zajedničkih napora u borbi protiv teških oboljenja i epidemija, zaštite okoline i istraživanja svemira u mirnodopske svrhe.

”Put ka demokratskoj dubućnosti nije jednostavan, prav ili lagan” istakao je gospodin Powell i ocijenio da je Rusija ipak ostvarila značajan napredak.

Kada se prisjetim mog boravka u Rusiji od prije 30 godina i onoga što se desilo u toj zemlji u posljednih 15-ak godina vidimo da je došlo do velike i značajne transformacije nekadašnjeg režima vlasti u demokratski sistem vladavine u kojem je ljudima omogućeno da slobodno izražavaju svoju biračku volju. Zbog toga nisam nimalo zabrinut da bi se Rusija mogla vratiti starim danima iz vremena sovjetske ere.

“Američko prijateljstvo prema Rusiji i Rusima - naglasio je američki državni sekretar Colin Powell - će rasti, nikako slabiti.“

XS
SM
MD
LG