Linkovi

Započelo sudjenje Momčilu Krajišniku - 2004-02-03


Čovjek koji sjedi na klupi za optuženike u ovoj sudnici je bio političar- goropadan i proračunat čovjek, srpski nacionalist bez kajanja koji je zajedno sa Radovanom Karadžićm, bio jedan od glavnih pokretača politike bosanskih Srba. Politike koja je potpalila rat u Bosni i Hercegovini, politike koja je se provodila masovnim zločinima pod pokroviteljstvom države, čiji razmjer nije vidjen u Europi od Drugog svjetskog rata, rekao je danas tužitelj Mark Harmon u uvodnoj riječi na početku sudjenja Momčilu Krajišniku.

Nakon što su se političke prilike nastanka nove, bosanske države sve više udaljavale od vizije kakvu su za Bosnu i Hercegovinu namijenili lideri bosanskih Srba, oni su sve više pribjegavali politici straha. Ovo je, iznoseći uvodnu riječ optužbe, rekao danas predstavnik tužitelja, Mark Harmon, naglašavajući da su tadašnje vodje Srba u BiH pribjegavale podsjećanju na "stare političke nepravde", kako bi naveli Srbe na nasilje protiv svojih susjeda.

U takvoj viziji su krv i patne neprijatelja smatrani potebnom cijenom za postizanje sna o srpskoj državi, rekli su tužitelji, najavljujući sudjenje jednom od tih političkih vodja, Momčilu Krajišniku.

On je za Harmona "izuzetno važna karika" u vrhu zapovjedne piramide bosanskih Srba, odgovoran je za zločine počinjene nad ne-Srbima: "On je planirao, poticao, naredio, počinio ili na drugi način doprinosio činjenu zločina", tvrdi haški tužitelj.

Harmon je, želeći ilustrirati usku povezanost optuženog sa tadašnjim vojnim vrhom i neposrednim izvršiteljima zločina, pustio snimak presretnutog razgovora izmedju Ratka Mladića i Momčila Krajišnika, 27.maja 1992. godine:

(Mladich):" Dobro jutro predsedniče. Kako ste mi? Ono oko aerodroma mi smo ispoštovali. Trebalo bi to dati u javnost. Ima poneki pucanj. Mi ne uzvraćamo.

(Krajišnik): "Odmah ću ja jutros dati to...(Mladić):" Momo je krenuo dole sa Boskovićem i ostalima i oni će raditi svoj posao..alo...; ja idem dalje po planu, i sutra ću navratiti odozgo da vidim kakve su nove instrukcije i dogovorićemo se za dalje..."

Po proširenoj optužnici Momčilo Krajišnik se, uzkršenje zakona i običaja rata i zločine protiv čovječnosti tereti i za najteži zločin, zločin genocida.

Zločinačko djelo je, kako se navodi, izvršeno ubijanjem i istrebljenjem Bošnjaka i bosanskih Hrvata napadima na civilna naselja te u zatočeničkim objektima, zatim fiziičkim i psihičkim zlostavljanjima zatočenih civila, te praksom masovnih zatvaranja i deportacija ne srpskog stanovništva.

Prvobitno je planirano da se sudjenje vodi istovremeno sa onim protiv suoptužene po istoj optužnici, Biljane Plavšić. Medjutim, ona je oktobra 2002 godine priznala krivnju po jednoj od tačka optužnice, i navela Momčila Krajišnika, zajedno sa Radovanom Karadžićem, Slobodanom Miloševićem i Ratkom Mladićem, kao autora politike "etničkog čišćenja" ne-Srba sa teritorija pod srpskom kontrolom.

Tužitelji svoju uvodnu riječ završavaju sutra, a nakon toga je najavljena i kratka izjava optuženog Momčila Krajišnika.

XS
SM
MD
LG