Linkovi

Putujući Californijom - 2004-02-02


Duž ceste broj 1, koja vodi duž pacifičke obale u Californiji - turisti mogu vidjeti ono najljepše od te savezne države. Medjutim, ovo bogatstvo različitosti pejsaža najviše duguje geologiji. Zemljotresi i pomjeranje terena zaslužni su za ovaj jedinstveni krajolik.

Kažu da čovjek zaista treba da se namuči da putujući Californijom napravi lošu fotografiju. Od plaža Malibua do blagih dolina ispod San Francisca su pejsaži kakvih nema nigdje na svijetu, a da ne govorimo o suncu koje se prelama u magli i kiši.

Za one koji žele da čuju - ovi pejsaži ujedno pričaju čudnu priču o svom porijeklu... Geografski - zapadni dio Californije pripada Sjevernoj Americi. Geološki ona je dio Pacifičkog platoa, praktično odvojenog dijela tla koje se proteže od San Francisca do San Diega - na jugu.

Mi upravo hodamo po toj pukotini, kaže seizmolog Carol Prentice. U svom radu ona svakoga dana prolazi kroz milione godina nataloženog geološkog vremena, a samo je nekoliko razornih sekundi zemljotresa potrebno da se zemlja pomjeri i stvori sasvim druga geološka slika.

Ova dolina sa mirisnom travom i prelijepim drvećem samo je maska na površini, a ispod nje je granica dva svijeta: Pukotina San Andreas.

Na početku prošlog vijeka San Francisco je bio totalno porušen. Prvo su stradale zidane zgrade, ali do totalnog razaranja je došlo zbog nedostatka vode. Drvene kućice, kojih je bilo mnogo više, izgorile su do temelja jer pritisak vode nije bio dovoljan da bi se gasili požari.

CAROL PRENTICE: Vidite liniju ove ograde. Ona bi trebala da ide pravo. Ali vidite tačno kuda je prošla pukotina. I, ako imate dobro oko, malo dalje je trag druge pukotine, pa zatim u pozadini još jedna, treća pukotina.

Jedne tople oktobarske večeri 1989. godine, dogodio se jak zemljotres Loma Prieta, ponovo u San Franciscu. Domovi su se rušili pokazujući još jednom koliko malo mi znamo o stabilnosti zemlje kojom hodamo.

Puteve poput kalifornijske Ceste broj 1 mi gradimo kako bismo zauzdali ovu divlju obalu. Ali, s vremena na vrijeme, neočekivano i nepredvidljivo - sila prirode poremeti ljudskom rukom utvrdjene pravce i napravi neku svoju mapu... U medjuvremenu, nama preostaje jedino da uživamo u pejsažima.

XS
SM
MD
LG