Linkovi

Microsoft nudi 250 hiljada dolara za osobu odgovornu za kreiranje virusa My-Doom - 2004-02-02


Microsoft je druga po redu kompanija koje je ponudila nagradu vezano za virus My-Doom. Prije njega to je uradila SCO Group, takođe softwerska kompanija, ponudivši istu sumu. Glasnogovornik ruske kompjuterske firme Kaspersky Labs saopštio je da tragovi prve e-mail poruke zaražene visurom vode u Rusiju i da je vjerojatno da je virus osmišljen upravo tu. U Microsoftu smatraju da će virus, koji se širi preko e-mail poruka napasti web stranice SCO Grupe, ili samog Microsofta.

CAYRON: Lou Gellos, predstavnik Microsofta

Virus izaziva probleme na web stranicama i po mom mišljenju ljudi koji rade tu vrstu stvari možda to rade zbog užitka. Ne znam šta je njihov motiv, ali je rezultat, mogao bih reći, katastrofalan.

Virus vjerojatno blokira, kako kažu u Microsoftu, pristup Internetu i kompanijama koje nude programe za zaštitu od virusa. Edward Black iz Udruženja kompjuterskih i komunikacijskih industrija smatra da je razlog velikih problema koje je uspio prouzročiti virus My-Doome to što sigurnost nije bila vrhunski prioritet za Microsoft.

CAYRON: Edward J. Black, Udruženje kompjuterskih i komunikacijskih industrija

Iz Microsofta kažu da im je sada sigurnost prioritet. Drago mi je da na tome konačno rade. Ali.... ranjivi su svi oni nedovoljno zaštićeni programi koje su izbacili na tržište.

Kompjuterski stručnjaci i analitičari procjenjuju da je i do 30 posto komunuikacija koje su prošle sedmice obavljene putem Interneta imalo neku vezu sa My-Doom virusom.

XS
SM
MD
LG