Linkovi

Novi tok u američkoj istrazi iračkog oružja - 2004-02-02


Nalazeći se pod pod snažnim pritiscima da se izvrši neovisna istraga predratnih obavještajnih podatka koji su doveli do invazije na Irak, predsjednik Bush je danas rekao kako u tu svrhu planira osnovati posebnu neovisnu komisiju.

Predsjednik Bush nalazeći se pod snažnim političkim pritiscima danas je saopćio da planira osnovati neovinsu komisiju koja bi istražila predratne obavještajne podatke o Iraku. Do pojačanih pritisaka je došlo protekle sedmice u vrijeme kada je bivši šef američkog inspektorskog tima David Kay rekao: Pokazalo se da smo, vjerovatno, bili potpuno u krivu.

Predsjednik Bush, koji se prije odupirao ideji o neovisnoj istrazi, je danas rekao reporterima da upravo želi da se konsultira sa Davidom Kayom, prije formiranja komisije. Visoki zvaničnik Bijele kuće je kazao da će ta komisija biti dvostranačka i neovisna i da će je činiti šest do deset osoba uključujući analitičatre obavještajnih podataka i bivše visoke zvaničnike. Oni će istražiti predratne tvrdnje obavještajnih službi po pitanju Sadamovog oružja za masovno uništenje, koje su bile okosnica opravdanja za rat administraciji predsjednika Busha.

Tokom proteklog vikenda prilikom napada u Bagdadu poginuo je još jedan američki vojnik, tako da je broj poginulih američkih vojnika dostigao 524. U odvojenom incidentu, dvojica napadača samoubica su na sjeveru Iraka usmrtili 56 osoba. Jučer je David Kay pozdravio očekivanu predsjednikovu odluku da formira posebnu komisiju.

”Mislim da je to ispravan kurs ne samo za predsjednika, već da je mnogo važniji za naciju.“

Iz Bijele kuće kažu da bi komisija svoje zaključke trebala iznijeti 2005 godine, nakon predsjedničkih izbora u novembru mjesecu. Predsjednik, medjutim, nije uspostavio nikakav rok za prikazivanje rezultata istrage, a izbjegao je i da odgovori na pitanje o tome da li ovoj zemlji vlada duguje neko objašnjenje prije novembarskih izbora.

Neke Demokrate kažu da Bijela kuća igra političku igru. Senator Jay Rochefeller iz Zapadne Virginije.

”Saopćavanje zaključaka se ne bi trebalo, kao što to neki predlažu, odgoditi na godinu dana. Državna sigurnost se ovih dana ne može odgadjati na godinu dana.“

Iz Bijele kuće saopćavaju da bi komisija trebala istražiti dosta toga, i to ne samo obavještajne podatke po pitanju Iraka, već i šira pitanja sakupljanja vjerodostojnih obavještajnih podataka o proliferaciji oružja za masovna uništenja širom svijeta.

XS
SM
MD
LG