Linkovi

Momir Stojanović: Teroristi al-Qaide imaju svoja uporišta na Kosovu - 2004-02-02


Šef vojne obavještajne službe Srbije i Crne Gore, pukovnik Momir Stojanović izjavio je da teroristi al-Qaide imaju svoja uporišta na Kosovu i u sjevernoj Albaniji i da su aktivni i u zapadnoj Makedoniji. Pukovnik Stojanović je o ovome govorio u jučerašnjem intervjuu za zvaničnu agenciju Tanjug. On tvrdi da se teroristi nadaju da će se povezati sa muslimanskim ekstremistima za koje kaže da su već ionako aktivni na Kosovu i u drugim dijelovima Srbije, te dodaje da je njihov cilj stvaranje jedne islamske države na Balkanu. Glasnogovornik NATO snaga na Kosovu kaže da zvaničnici nemaju saznanja o prisutnosti al-Qaide u tom regionu. Srbijanski zvaničnici su u više navrata pokrenuli optužbe da su se kosovski Albanci udružili u savez sa muslimanskim ekstremistima. U isto vrijeme, kako nam je iz Brisela javio Elvir Bucalo, izjava gospodina Stojanovića predmet je provjere od strane Sjevernoatlantskog saveza.

Tvrdnja čelnika Vojno-bezbjednosne agencije Srbije i Crne Gore, Momira Stojanovića, o tome da su njihovi operativci posljednju godinu dana "aktivni" na Kosovu, predmet je provjere od strane Sjevernoatlantskog saveza, saopšteno je danas u briselskom sjedištu Alijanse.

Izvori Saveza kažu da će, u slučaju vjerodostojnosti ove tvrdnje, NATO takvu aktivnost smatrati "teškim kršenjem Kumanovskog sporazuma". Pored ovoga, isti zvaničnik Alijanse je, govoreći pod uslovom anonimnosti, odlčno odbacio mogućnost da je NATO ikada suradjivao sa Vojno-bezbjednosnom agencijom SCG. Takva tvrdnja, izrečena od strane Stojanovića, ima, po zvaničnicima Saveza, "jedino propagandističku ulogu".

Na drugoj briselskoj adresi, sjedištu Medjunarodne krizne grupe, potvrdjuju moguće razloge ovakvoj tvrdnji vojno-sigurnosnog zvaničnika SCG, a njega samog dovode u vezu sa zločinima počinjenim na Kosovu.

Tako direktor Medjunarodne krizne grupe za Balkan, Nicholas White, podsjeća da je ova medjunarodna organizacija sredinom prošle godine pozvala vlasti u državnoj zajednici da smijene Momira Stojanovića zbog, kako se navodi, "otvorenih pitanja" njegovog svojevremenog angažovanja na Kosovu, posebice u masakru u selu Meja, aprila 1999. godine.

XS
SM
MD
LG