Linkovi

Debata pred novu rundu preliminiarnih izbora za predsjedničku nominaciju - 2004-02-02


Kandidati za predsjdničku nominaciju Demokratske partije danas su nastavili svoju kampanju u utrci za 269 glasova partijskih delegata, koliko ih ukupno mogu osvojiti na sutrašnjim preliminarnim izborima u sedam saveznih država. Uoči vikenda oni su se susreli i u direktnoj debati u Južnoj Karolini, što bi mogla biti i poslednja zajednička pojava sedam preostalih u utrci za nominaciju Demokeratske pratije za predsjedničke izbore u novembru.

Svih sedam demokratskih kandidata pojavilo su u Greenvillu. U ovoj su sobi kandidati ostali kasnije kako bi razgovarali sa prijateljima. Iz Kerrijevog tima su kazali da je Kerry jedini na pozornici izgldao kao predsjednik.

Howard Dean koji svoju kampanju nastoji održati u vrhu boreći se sa preostalih 6 kandidata nastojao je umanjiti dosadašnji uspjeh Kerrija rekavši da su njegovi rezultati koje je ostvario kao guverner bolji od onih koje iza sebe ima senator Kerry.

”Tokom 19 godina u Senatu, sentor Kerry je sponzorirao 11 zakona koji su bili u bilo kakvoj vezi sa zdravstvenom brigom i ni jedan od njih nije prošao. Ako želite predsjednika koji ostvaruje rezultate predlažem vam da pogledate ko je ostvario rezultate u mojoj državi.“

Jedna od stvari koju kao predsjendik trebate znati je kako se radi u Kongresu, ako želite nešto uraditi, rekao je senator Kerry.

Nakon debate kandidati su krenuli u kampanju u različitim pravcima. Howard dean se manje fokusirao na ovih sedam država koje glasaju sutra, dok se John Kerry, sa druge strane, upravo koncentrirao na osvajanje delegatskih glsova u tim državama.

XS
SM
MD
LG