Linkovi

Houston: Super Bowl, finale u američkom fudbalu - 2004-02-02


The New England Patriots su novi šampioni Sjedinjenih Država u američkom fudbalu. To je njihova druga titula u posljednje tri godine. Patriotsi su sinoć, pred više od 70 hiljada gledalaca koji su se na prelijepi stadion Reliant u Houstonu u Teksasu slili iz svih krajeva Sjedinjenih Država, bili bolji od The Carolina Pantersa.

Bio je to meč koji će gledatelji pamtiti po dramatičnom završetku, a u analima Super bowla, meča za šampionski naslov, ostaće zabilježeno da u tom susretu skoro 27 minuta nijedna ekipa nije ostvarila prednost, što je najduži period bez pogodaka.. Što se završetka tiče, u posljednjih minut i po do kraja igre, The Carolina Pantersi su izjednačili rezultat na 29:29. Pobjedu The New England Patriotsima donio je Adam Vinatireri iz slobodnog šuta ostvarivši pogodak sa oko 40 metara udaljenosti od protivničkog gola u posljednje četiri sekunde meča. Super bowl je bio i prilika za nastupe brojnih najpoznatijih i najpopularnijih ličnosti. Ipak, najupečatljivi trenutak zabilježen prije izlaska igrača na teren bio predstavljanje nove međunarodne posade za naredni let svemirskog shuttle-a i odavanje počasti tragično preminulim članovima posade shuttle-a Columbija. Naime, održavanje super bowla podudarilo se sa godišnjicom raspada Columbije nekoliko minuta prije njenog slijetanja na zemlju. Kontrolni centar svemirskih programa NASA-e, američka agencije za istraživanje svemira, nalazi se u upravo Huostonu.

U muzičkom nastupu u poluvremenu iznenada je Justin Timberlake strgnuo odjeću sa grudi Janet Jackson. Janet je rukama brzo pokrila grudi, a oboje su kasnije izjavili da to nije bio dio planiranog nastupa, nego incident, mada im je malo ko povjerovao.

XS
SM
MD
LG