Linkovi

Oliver Stone: Alexander - 2004-02-02


Američki filmski reditelj Oliver Stone nagradjen je na 2. Medjunarodnom Filmskom Festivalu u Bangkoku nagradom za životno djelo, koju mu je uručila lično princeza Ubon Rattana. On je, medjutim, u Tajlandu prije svega radi snimanja svog najnovijeg filma Alexander, koji po ko zna koji put u istoriji filma priča priču o životu vojskovodje i osvajača Aleksandra Velikog. Sa rediteljem je u Bangkoku i cijela glumačka ekipa na čelu sa Colinom Farellom.

Veče u Bangkoku bilo je i za reditelja i za glumce kratak i rijedak predah tokom napornog snimanja već gotovo završenog filma na Tajlandu. Na pitanje zašto je za glavnu ulogu izabrao Colina Farella, Oliver Stone kaže:

”Colin je originalan i divlji. Ima svoju viziju i inteligentan je uprkos svojoj naravi. Mislim da on ima viziju svijeta, mlad je i jak ... Sve su to kvaliteti koji su krasili i Aleksandra, zajedno sa ogromnim šarmom i ljepotom...“

Glumac je uzvratio istom mjerom...

FARELL: Sve ove osobine ima i Oliver sam... Ko, molim vas, ne bi želio da radi sa Oliverom Stoneom. Ne želim da govorim u ime cijele ekipe, ali svi misle tako u ekipi... Osim toga, nikad u svom životu nisam pročitao takav scenario kakav je Oliver napisao za Aleksandra. Ne samo da ga je prikazao velikim, nego ga je učinio i ranjivim, učinio ga je ljudskim bićem.

O problemima u finansiranju filma Oliver Stone kaže: Planirali smo da Aleksandra snimamo u Americi, u Californiji, gdje su beskrajno lijepi pejsaži. Čitav film je mogao biti snimljen u Californiji, ali su ljudski resursi tamo toliko skupi da nismo mogli da to podnesemo finansijski i odlučili smo se na realnost: Maroko, Thailand i London - bili su jeftiniji.

Neko od novinara upitao je Stone-a da li bi kad već radi film o jednom istorijskom osvajaču - radio i film o Georgeu Bushu i njegovoj spoljnoj politici:

STONE: To je sjajna ideja. Želio bih da to neko zaista uradi... Ali treba da shvatite da ako bi taj film radio neko kao ja - onda bi to izazvalo toliko kontroverzi i prije premijere - to je i inače cijena koju morate platiti ako radite takav film. Michael Moore je možda bolje rješenje od mene, ili to treba da radi neko kome je to prvi film, ko bi imao snage da se nosi sa svim tim Bushovim ljudima. Biće jednom takav film, jer prema balansu Karme i života - ni oni neće vječno biti tu gdje jesu.

Završetak snimanja filma se očekuje za oko sedam do deset dana, a njegovo prikazivanje počinje u novembru.

XS
SM
MD
LG