Linkovi

Sedam predsjedničkih kandidata Demokratske stranke, umjesto uzajamnoj, okrenuli se kritici predsjedika Busha - 2004-01-31


Sedam predsjedničkih kandidata Demokratske stranke raspravljali su, sinoć u Južnoj Karolini, o pitanjima unutrašnje i medjunarodne politike - manje od sedmicu dana prije nego što demokratski glasači u toj saveznoj državi budu glasali na preliminarnim izborima. Umjesto da kritiziraju jedan drugog, kako su to radili ranije, ovaj put su kandidati većinu vremena potrošili kritizirajući medjunarodnu i unutrašnju politiku predsjednika Busha.

John Kerry, Joseph Lieberman, Al Sharpton, Dennis Kucinich, Wesley Clark, John Edwards i Howard Dean - svi redom su sinoć ustvrdili da je Bushova administracija prevarila američku javnost po pitanjima unutrašnje i vanjske politike. Svi osim senatora Liebermana oštrim riječima su su se obrušili na Bushovu politiku prema Iraku i u vezi sa spoljno trgovinskim pitanjima.

Senator John Kerry, koji sada vodi u ovom natjecanju Demokrata, kaže da će, ukoliko bude izabran za predsjednika, ponovo izgraditi ono što je nazvao porušenim američkim savezima.

Obnoviću naše saveze. Vratiću nas u zajednicu naroda, i uspostaviti takvu saradnju kakva nam je neophodna da bismo mogli pobijediti u ratu protiv terora, što takodje znači: biti angažiran na Srednjem Istoku i ekonomski i socijalno i kulturološki - na način na koji nismo do sada bili angažirani. U obrnutom slučaju - mi izazivamo sukob civilizacija. Smatram, naime,da arogantna i ideologizirana politika ove sadašnje administracije vodi Ameriku u sve opasnijem pravcu. Ja ću, medjutim, učiniti da Amerikanci budu sigurniji nego što su sada, rekao je John Kerry.

Veliki dio debate je bio fokusiran na visoke troškove zdravstvene zaštite i na gubitak poslova u konkurenciji sa inostranstvom. U protekle 3 godine, Južna Karolina je ostala bez približno 69 hiljada radnih mjesta, najvećim dijelom u tekstilnoj industriji - zbog toga što su poslovi prebacivani u inostranstvo, radi jeftine radne snage.

Senator John Edwards, rodjen u toj saveznoj državi i doskora - favorit u lokalnim anketama, kaže da nije učinjeno dovoljno da bi se pomoglo nezaposlenima.

Gledao sam to dok sam odrastao ovdje. Gledao sam kako se predionice zatvaraju i vidio šta to znači za zajednice, vidio šta to učini od porodica. Političari u Washingtonu sada govore o tome kako će im omogućiti obuku za nove poslove i kako će im osigurati čak i prevoz do novih radnih mjesta. Recite to čovjeku od 50-55 godina koji je cijelog života izdržavao porodicu - radeći u predionici, kaže senator Edwards.

Prema najnovijim rezultatima istraživanja javnog mnijenja, senatori Kerry i Edwards u tijesnoj su utrci za vodeću poziciju, dok je, daleko iza njih, aktivista za gradjanska prava Al Sharpton - na trećem mjestu.

Više od polovine glasača na preliminarnim izborima u Južnoj Karolini idućeg utorka, biće - kako se očekuje -Afro-Amerikanci, te gospodin Sharpton kaže da očekuje da će mnogi medju njima glasati za njega.

Istog dana preliminarni izbori će biti održani i u Missouri-u, Arizoni, Delaware-u, Oklahomi, Sjevernoj Dakoti i New Mexicu.

XS
SM
MD
LG