Linkovi

Gradjani Sarajeva traže više reda i mira - 2004-01-31


U Sarajevu je danas, u organizaciji Udruženja građana Zelene Beretke, održan mirni protest stanovnika glavnog grada BiH, zbog nesigurnosti življenja u njemu! Blizu dvije hiljade građana u mirnom mimohodu od Baščaršije do Mosta Suade Dilberović, na taj način je izrazilo nezadovoljstvo sigurnosnom situacijom u Sarajevu.

Predsjednik kantonalne organizacije Zelenih Beretki Sarajevo, g Muhamed Švrakić, izjavio je da zabrinjava podatak MUP-a o 7465 krivičnih djela u posljednjoj godini, od kojih su za blizu polovinu pčinitelji nepoznati. Na ovaj način, po riječima g Švrakića, građani Sarajeva poručuju da je dosta pucnjave, ubijanja, podmetnutih bombi, rasturanja droge i svega onoga što ugrožava sigurnost građana Sarajeva. Od premijera KS Denisa Zvizdića, komesara policije i ministra očekujemo, kazao je Švrakić, da se pokrenu racije i organizuju kontrole u cilju sprječavanja kriminala. Skup je prošao mirno.

Nažalost, malo nakon što je okončan mirovni protest, u Sarajevu je došlo do još jedne pucnjave. U njoj je teže povrijeđen Adnan Efendić iz Sarajeva, na kojeg je pucano iz automobila, a kako je za Glas Amerike izjavio Dragan Mioković iz kantonalnog MUP-a, osumnjičeni izvršilac je Zulčić Nermin, za kojim policija intenzivno traga. Po riječima g Miokovića, riječ je o kriminogenim osobama, koje su još od ranije imale međusobna razračunavanja.

XS
SM
MD
LG