Linkovi

Opozicija protiv ministra unutarnjih poslova Repubike Srpske - 2004-01-31


Predstavnici najvećih opozicionih stranaka u Republici Srpskoj danas su zatražili smjenu entitetskog ministra unutrašnjih poslova Zorana Đerića zbog njegove, navodne, umiješanosti u uvoz hemijskih supstanci od kojih se mogu proizvoditi sintetičke droge. O ovom pitanju danas raspravlja i Narodna Skupština.

Vrh policije Republike Srpske pokriva mafiju i kriminal u ovom entitetu, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci lider opozicionog Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Milorad Dodik. On je, naime, doveo u vezu ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, Zorana Đerića sa uvozom više pošiljki hemijskih supstanci od kojih se mogu proizvoditi i sintetičke droge zatraživši njegovu smjenu ali i ostavku cijele Vlade. Inače, na osnovu zahtjeva državnog tužioca juče je u Bijeljini uhapšen suvlasnik firme RBS kompani a nešto ranije i vlasnik firme Interspid iz Brčkog koji je više od 20 tona anhidrida sirćetne kiseline uskladištio u preduzeću Terpentin iz Višegrada čiji je direktor Dragana Đerić-Cerović, inače, dalja rođaka aktuelnog ministra policije Republike Srpske. Sve to, po Dodiku upućuje na jasne zaključke.

»Ovo je napravljeno smišljeno. Indikativno je da su mnogi ljudi u lancu povezani rodbinski, prijateljski koji su direktni akteri afere i oni koji su direktni akteri vlasti i oni koji daju dozvole i daju saglasnost za tako nešto. Ovo je nešto što se Republici Srpskoj nije smjelo desiti ali govori o debeloj koaliciji mafijaških i političkih struktura i struktura vlasti u Republici Srpskoj.«

Narodna skupština RS zatražila je na današnjoj posebnoj sjednici održanoj u Banjaluci potpunu i energičnu istragu i hitno postupanje svih nadležnih, kontrolnih i sudskih organa u vezi sa zloupotrebom uvoza sirovina koje se mogu koristiti za proizvodnju sintetičke droge. Poslanici su ujedno zatražili od entitetske Vlade da jasno stavi do znanja međunarodnoj i domaćoj javnosti da su vlasti Republike Srpske na svim nivoima iskreno opredijeljene da budu dio internacionalnog fronta borbe protiv prizvodnje, krijumčarenja i distribucije droge. Protiv ovih zaključaka su bili poslanici opozicije koji su optužili vrh ministarstva policije i Vladu za podršku mafiji i kriminalu u ovom entitetu.

XS
SM
MD
LG