Linkovi

Ovogodišnji Hajj odvija se pod jakim mjerama sigurnosti - 2004-01-31


Oko 2 miliona muslimana, kako se procjenjuje krenulo je na svoje tradicionalno hodočašće u sveti kraj Mecca-e i Medine. Ovogodišnji Hajj, kako iz Kaira izvještava Kerry Sheridan, odvija se pod jakim mjerama sigurnosti, po nalogu saudijskih zvaničnika.

Mnoštvo muslimana krenulo je danas iz Mecca-e u malo selo Mina, gdje će dan provesti u molitvama i meditaciji. Tokom petodnevnog hodočašća, vjernici će obaviti niz rituala koji rekreiraju put proroka Ibrahima koji je on, kako je opisano u Kur,anu, prošao prije 14 vijekova.

Saudijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su pojačane mjere sigurnosti uvedene kako bi se vjernici zaštitili od mogućeg terorističkog napada, i kako bi velika masa hodočasnika bila bolje organizirana.

Juče su saudijske snage zaustavile nekoliko osumnjičenih terorista na oko 700 kilometara istočno od Riyadha, nakon oružanog sukoba u kojem je poginulo 5 saudijskih agenata i jedan civil.

Smrtonosni incidenti nisu neuobičajeni tokom hadža. U masovnoj jurnjavi 1990. godine, živote je izgubilo više od hiljadu i 400 ljudi. Veliki požar 1997. godine oduzeo je 340 života, a prošle godine 14 ljudi je izgaženo do smrti - trećeg dana rituala.

Na tom području, inače, prognoze predvidjaju kišu u narednih nekoliko dana, tako da prijeti opasnost od klizišta, kamenja i klizavice.

Svaki zdravstveno sposoban musliman obavezan je da barem jednom u životu obavi ovo hodočašće.

XS
SM
MD
LG