Linkovi

Nove slike s Marsa daju uvid u geološku povijest Crvene planete - 2004-01-30


NASA-in robot na Marsu, Spirit, poslao je prvu fotografiju nakon što je na kratko vrijeme bio prestao funkcionirati. Ukoliko se Spirit vrati u punu operativnu formu, Sjedinjene Države će imati, medjutim, dva robota u misiji istraživanja tla Marsa - naime, drugi robot, po imenu Opportunity, na Crvenu se planetu spustio prošle nedjelje, i uskoro će on krenuti u šetnju po Marsu.

Naučnici vjeruju da se robot Opportunity smjestio po slijetanju na Mars u jedan krater dubine 20 metara. Ukoliko je to zaista tačno - kako pokazuje ova najnovija slika - NASA će biti u stanju vidjeti i presjek tla Marsa, i njegovu geološku povijest. Tlo kratera je tamno i glatko, i znatno drugačije od onoga što su naučnici do sada vidjeli s Marsa. Ako uporedite ove nove imidže s onima koje je Spirit poslao prije tri nedjelje, vidjet ćete veliku razliku - cijelo polje stijenja nabacanog olujama na drugu stranu planete.

Ono što najviše obećavaju slike s Opportunityja, jest to što se jasno vide zidovi i slojevi unutar kratera. Naučnici kažu , ako ste u stanju doći do kamene podloe u tlu, moći ćete saznati mnogo toga u vezi sa starošću stijenja koje vidite. Brian Chase je izvršni direktor Nacionalnog udruženja za istraživanje svemira:

BRIAN CHASE: Mislim da je ovo sve važno jer vjerujem da će nam obezbijediti informacije o tome kako se Mars formirao, njegovoj povijesti - a sve to može imati utjecaja na to kako mi ovdje na Zemlji gledamo i razumijemo našu vlastitu planetu.

Prvi robot Spirit na Mars je sletio trećeg januara, nakon putovanja dugog 7 mjeseci. U dramatičnom slijetanju, oslikanom ovdje kompjutorskom animacijom, samo slijetanje je, može se reći, bilo savršeno... Medjutim, komunikacije sa Spiritom bile su neočekivano ometene, a naučnici sada pokušavaju vidjeti tačno šta je uzrokovalo prekid u komunikaciji - je li u pitanju hardware ili software Spirita -kako bi vidjeli koliko je problem ozbiljan. No, Spirit je ponovno u medjuvremenu počeo slati slike. U slijedećih nekoliko nedjelja i Spirit i Opportunity će nastaviti istraživati tlo i stijenje kako bi dešifrirali glavno pitanje - je li Mars ikada imao vode, i možda života.

BRIAN CHASE : Mislim da će se pronaći znaci da je bilo vode; je li bilo i života, to je sasvim drugo pitanje. Ali, uvjeren sam da će naći znakove koji ukazuju na negdašnje postojanje vode. Ima geoloških znakova koje sam ja osobno vidio na ovim poslanim imidžima koji čini se ukazuju na to. Postoji generalno slaganje oko toga da na Marsu i jest nekada bilo mnogo vode. Hoćemo li je naći sada - to je pitanje.

Ako misije Spirita i Opportunityja budu uspješne, misije na Crvenu Planetu s ljudskom posadom mogle bi početi 2030. -te, a prema prijedlogu koji je obznanio predsjednik Bush.

XS
SM
MD
LG