Linkovi

Ivica Rajić se izjasnio nevinim za ratne zločine nad Bošnjacima - 2004-01-29


Nakon što je upoznat i sa novom, izmijenjenom optužnicom Haškog suda, Ivica Rajić se izjasnio nevinim za ratne zločine nad Bošnjacima Srednje Bosne, koje mu pripisuju haški tužitelji.

Pošto mu je pročitano svih 10 tačaka nove optužnice, Rajić je izgovarao:" Časni sude, ne osjećam se krivim".

Rajić je optužen da je kao zapovjednik Druge operativne skupine HVO 23. oktobra 1993. godine zapovjedio napad na Bošnjačke civile u selu Stupni Do, kada je ubijeno, kako se navodi, "najmanje 37 osoba", a selo je razoreno od strane hrvatskih snaga.

Nova optužnica Haškog tribunala tereti Rajića, u istom periodu, i za nehumano zatočenje i zlostavljanje 250 Bošnjaka.

Bivši zapovjednik hrvatskih snaga se tereti na osnovu zapovjedne i individulane odgovornosti, a navedeni zločini se tumače kao teške povrede Ženevskih konvencija za namjerno ubijanje, nečovječno postupanje, uključujući seksualno zlostavljanje, protuzakonito zatočenje civila, prisvajanje i uništavanje imovine.

Prva optužnica protiv Ivice Rajića je podignuta još sredinom 1995. godine, a on je uhapšen osam godina kasnije u Splitu gdje je boravio pod lažnim imenom.

Na prvom pojavljivanju pred Haškim sudijama, Rajić se takodje izjasnio nevinim po navodima optužnice.

U izmijenjenoj optužnici, koju su tužitelji podnijeli 14. ovog mjeseca, broj tačaka optužnice je povećan sa šest na deset, a počinjeni zločini, za koje terete Rajića,detaljnije su opisani.

XS
SM
MD
LG