Linkovi

Afghanistan: U eksploziji skladišta oružja poginulo 7 američkih vojnika - 2004-01-29


Američka vojska u Afghanistanu je saopćila da je u eksploziji skladišta oružja poginulo večeras 7 američkih vojnika, dok su trojica teže ranjena prebačena u jednu američku vojnu bazu. Nema detaljnih podataka o tome kako je došlo do ove eksplozije u južnoj pokrajini Ghazni.

U Iraku - jedan pripadnik iračkih snaga sigurnosti je ubijen a najmanje 11 drugih ranjeno u cijeloj seriji napada duž puta; spomenuti oficir je ubijen u blizini Kirkuka, a u gradu Baqubi najmanje desetoro je povrijedjeno kada je eksplodirala bomba na jednim zaprežnim kolima U sličnom napadu u Basri povrijedjen je jedan civil.

U medjuvremenu je američki general Ricardo Sanchez kazao kako nedavno hapšenje jednog pripadnika al-Qaide pokazuje kako teroristi pokušavaju da se ubace u zemlju. Inače, američka vojska odlučila privremeno pojačati broj snaga za oko 30 hiljada vojnika. Ovo je saopćio general Peter Schoomaker govoreći pred američkim Kogresom, a nakon što je hitno, ali privremeno povećanje sa zakonom dozvoljenih 482 hiljade kopnenih vojnika, odobrio minstar obrane Donald Rumsfeld. Povećanje dolazi u trenucima kada kopnena vojska planira još dvije godine rotacija oko 100 hiljada vojnika u Iraku.

XS
SM
MD
LG