Linkovi

Gaza City: Izraelske trupe ubile 9 Palestinaca tokom racije na jedno naselje - 2004-01-28


Izraelske trupe su danas ubile najmanje 9 Palestinaca tokom žestokog sukoba koji je izbio tokom racije izraelske vojske na jedno naselje na rubu Gaza City-a. Izraelska vojska je saopštila da su njene trupe uz podršku tenkova i buldožera ušle na područje u blizini jednog jevrejskog naselja kako bi uhvatili palestinske militante koji često napadaju to naselje. Palestinski svjedoci kažu da je borba izbila kada su izraelski vojnici otvorili vatru na militante, ispalivši granatu na njih.

Ovo najnovije nasilje dešavalo se neposredno pred susret dvojice američkih zvaničnika sa palestinskim premijerom Ahmedom Qurei-em, u pokušaju da ožive zastali mirovni plan za Srednji Istok. Gospodin Qureia je nakon sastanka izjavio da je od američkih izaslanika zatražio da izvrše pritisak kako bi se zaustavila, kako je rekao, izraelska agresija. Sjedinjene Države i Izrael, medjutim, kažu da Palestinska Uprava treba da zaustavi djelovanje anti-izraelskih militanata - kako bi mirovni proces mogao da se ponovo aktivira.

U nastavku iz BiH, gdje je nametanje odluke o uredjenju Mostara od strane Visokog predstavnika privuklo najviše pažnje, kao i pojačani zahtjevi za hapšenjem Radovana Karadžića.

XS
SM
MD
LG