Linkovi

U R.Srpskoj novoj hapsenje, a Del Ponte se nada i onom najvaznijem - 2004-01-28


Pripadnici SFOR-a su jutros u Bijeljini uhapsili Željka Jankovića, koji je svojevremeno bio član obezbjeđenja Momčila Krajišnika.U popodnevnim časovima izvršen je i pretres njegovog stana.

Nekadašnji pripadnik specijalnih policijskih snaga i bivši član obezbjeđenja Momčila Krajišnika Željko Janković zvani Luna uhapšen je jutros u Bijeljini dok je vodio u školu šestogodišnju ćerku. Potvrdio je ovo portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Zoran Glušac.

Jutros oko 10 sati tri maskirana lica kidnapovala su Željka Jankovića ispred zgrade u kojoj stanuje u Njegoševoj ulici i nakon toga, koristeći motorno vozilo odvezli u nepoznatom pravcu. Naše su pretpostavke, obzirom na operativna saznanja koja smo dobili s terena da je vozilo otišlo u pravcu Tuzle. Naknadno smo saznali, iz saopštenja SFOR-a koji nas nije kontaktirao u ovom slučaju, da su njihovi pripadnici izveli ovu akciju i da je to u okviru njihovog mandata.«

Portparol SFOR-a Denis Tagart saopštio je popodne da je u Bijeljini izvršen i pretres stanova, danas uhapšenog Željka Jankovića te nedavno privedenog Dušana Tešića, koji je uhapšen tokom akcije međunarodnih vojnih snaga, koja je sprovedena od 10 do 13 januara u opštini Pale. On je potvrdio da je u toku operacija na otkrivanju podrške osumnjičenima za ratne zločine u okviru istrage o mreži podrške Radovanu Karadžiću. Inače, iz SFOR-a je danas takođe, saopšteno da su pripadnici multinacionalnih snaga zadovoljni informacijama iz pregledanog materijala zaplijenjenog nedavno u objektima porodice Karadžić na Palama. Njihovo javno objavljivanje će zavisiti od toga da li to može uticati na dalje akcije međunarodnih vojnih snaga, potvrđeno je iz SFOR-a. Za kraj i informacija da se na pojedinim lokacijama u Banjaluci i danas nalaze juče izlijepljeni plakati sa slikom Radovana Karadžića na kojima piše »Uvijek sa vama« i »Samo vas posmatram«.

U medjuvremenu je glasnogovornica ureda haške glavne tužiteljice Carle Del Ponte, izjavila kako je uvjerenje glavne tužiteljice da će Radovan Karažić biti uhapšen tokom ove godine- to je danas saopštila šef ureda glavne tužiteljice, Florance Hartmann.

"Zvanični stav Tužiteljstva je da vjerujemo da SFOR radi na hapšenju haških bjegunaca, uključujući i Karadžića, te da će on biti uhapšen do kraja ove godine", rekla je ona.

Hartmann je podjstila da je glavna tužiteljica ranije uazivala da Karadžić još nije uhapšen zbog nepostojanja volje medjunarodne zajednice, ali da sada vjeruje da ta volja postoji, što dokazuju i nedavne akcije na Palama i u Bijeljini.

"Glavna tužiteljica je više puta ponovila da Tribunal neće zatvoriti vrata sve dok Karadžić i Mladić ne budu u Hagu", rekla je danas novinarima u Hagu Florance Hartmann.

XS
SM
MD
LG