Linkovi

Sramne greške iz Srebrenice i Ruande - 2004-01-28


Govoreći na zaključenju Medjunarodnog foruma o prevenciji genocida u Stokholmu, visoki poredstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javier Solana pozdravio priznanje generalnog sekretara svjetske organizacije, Kofi Annana, izrečeno na istom mjestu o tome da su UN "sramno"griješili u Srebrenici i u Ruandi.

Visoki predstavnik, Javier Solana je okupljenim učesnicima Medjunarodnog foruma o prevenciji genocida, govoreći o priznanju generalnog sekretara svjetske organizacije, takodje priznao: "Griješili smo i mi", osvrčući se na lošu procjenu Unije o mogućnosti da, kako u Srebrenici, tako i u Ruandi, dodje do genocida.

Solana je, u ime EU, obećao snažnu podršku zaključcima Foruma, medju kojima se naglašava obaveza medjunarodne zajednice da učini sve kako bi se počinitelji genocida našli pred licem pravde, a preživjele žrtve osposobile za čovjeka dostojan život.

Po njemu, prvi korak ka spriječavanju genocida je preuzimanje odgovornosti-Solana tvrdi da je Europa danas svjesna svoje odgovornosti: "Za greške iz prošlosti ali i za budućnost", kaže Visoki predstavnik EU. On podsjeća da će uskoro Uniju sačinjavati 25 država sa oko 450 miliona stanovnika, koji stvaraju četvrtinu svjetskih dobara. Ta "privilegija" uvećava odgovornost, kaže Solana, i pokazuje na Zapadni Balkan gdje EU "počinje da preuzima veću odgovornost za sigurnost", najavljujući, posredno, ubrzavanje priprema za preuzimanje vojne misije u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG