Linkovi

Američki studenti o izborima - 2004-01-27


Kakav je stav studentske populacije i mladih uopšte prema preliminarnim izborima u New Hampshire-u. Novinar Glasa Amerike Chris Simkins posjetio je ovih dana Univerzitet New Hampshire u Durhamu, najveći koledž i uzdanicu te savezne države, na kojem studira oko 10 hiljada studenata.

Ovo je čas na kojem profesor Mark Wrighton predaje o predsjedničkom sistemu u Sjedinjenim Državama. Studenti uzrasta od 18 do 21 godine uče ovdje o američkom izbornom procesu i biranju predsjednika. Demokrati i nezavisni glasači u ovoj saveznoj državi - prvi su u zemlji koji glasaju u nadmetanju za predsjednika Sjedinjenih Država.

WRIGHTON: Želim da studenti shvate značaj uloge New Hampshire-a u procesu izbora kandidata za predsjednika. Osim toga, veoma mi je važno da svi moji studenti, ne samo na ovom predmetu, budu u bližem kontaktu sa svojom vladom...

Mnogi medju mladima nisu za politiku zainteresirani onoliko koliko su to stariji Amerikanci. Mark želi da ih motivira da glasaju na ovim izborima.

WRIGHTON: Je li dobro što je ovdje prvo glasanje? Ili bi bolje bilo da je zadnje?

STUDENT: Meni je drago da smo prvi, jer bolje upoznamo kandidate. Medjutim, naša populacija baš i nije tačan demografski uzorak ostatka Amerike. Malo je manjinskog stanovništva i mislim da nas je 98 procenata bijelaca.

Uključivanje mladih u politiku znači da treba da se fokusiraju i analiziraju šta se dešava oko njih, kaže profesor.

WRIGHTON: Šta je još važno pitanje?

STUDENT: Uopšte nisam čuo Demokrate da govore više o obrazovanju i različitim planovima i inicijativama na tom planu.

WRIGHTON: Da li izbor pravog kandidata ometa to što je još uvijek 7 Demokrata u igri?

STUDENT: Ako ne čuješ ništa o pitanju koje je tebi od značaja, ostaje ti jedino da biraš po izgledu kandidata ili po njegovom stavu o abortusu.

Rat protiv terora i sukob u Iraku su medju važnim pitanjima, slažu se studenti, dodajući da ih ona ozbiljno brinu.

STUDENT: Naša nacionalna sigurnost je pod prijetnjom i ja apsolutno podržavam vojnu akciju gdje god naš zapovjednik odluči da to bude.

STUDENT: Znam da se mnogi osjećaju manje sigurnim zbog ovih stvari i odnosa koje imamo sa Evropskom Unijom i sad sa Iranom.

STUDENT: Mislim da je jedan od problema u našoj zemlji to što imamo mnogo glasača koji biraju na osnovu jednog pitanja..Predsjednika treba birati gledajući u cjelini,kako će nas voditi, kakav će biti lider, a ne na osnovu jedne stvari.

Mark kaže da je omogućavanje mladima da izraze različite stavove - jedan od načina da ih se uključi u politiku i predsjedničke izbore.

WRIGHTON: Ključ je jednostavno - zainteresirati ih za ono što se dešava i jednostavno ih informirati o procesu i tome šta se dešava. Prvi dio ovog kursa ćemo potrošiti razgovarajući o procesu izbora predsjednika,a zatim o ulozi predsjednika u širem političkom sistemu.

Većina studenata kaže ipak da ne zna da li će danas glasati na preliminarnim izborima. Ali, ono u čemu se u ogromnoj većini slažu - jeste da, uz medijsku pažnju usmjerenu na ovu saveznu državu, oni mnogo više saznaju o kandidatima i pitanjima koja će igrati veliku ulogu u predsjedničkim izborima ove godine.

XS
SM
MD
LG