Linkovi

Intervju: Vanjska politika i predsjednički izbori u Americi - 2004-01-27


Profesor Thomas Trout predaje političke nauke na Univerzitetu New Hampshire. On je stručnjak za politiku i medjunarodne odnose, osobito za pitanja sigurnosne politike, obavještajne djelatnosti i terorizma. Profesor Trout u razgovoru s Chrisom Simkinsom za Glas Amerike govori o ulozi vanjske politike u predsjedničkim izborima 2004. goodine.

T. TROUT: Obično u predjsedničkim izborima vanjska politika nije posebno istaknut sadržaj. Domaća pitanja, lokalni problemi, ekonomska pitanja, prevladavaju. U ovom slučaju, medjutim, s obzirom na rat u Iraku, s obzirom da za preliminarne izbore u New Hampshiru zbog sigurnosti imamo rasporedjenu Nacionalnu Gardu i Rezervne vojne snage, vanjska politika će biti od velikog interesa.

VOA: Šta se može očekivati da adminsitracija predsjednika Busha učini kako bi parirala optužbama Demokrata vezanim za vanjsku politiku?

T. TROUT: Bushova strana će naglasiti rat protiv terorizma. I oni će nastojati da ukažu na sve ono što bi moglo proisteći iz rata protiv terorizma, tako da mi možemo pod tim naći Irak, Afganistan i druge inicijative.

VOA: Kakva akcija Demokrata može usljediti u tom smislu kada je riječ o planovima administracije predsjednika Busha na očuvanju unutarnje sigurnosti i zadržavanju prisustva u Iraku?

T. TROUT: Mislim da će oni reći da te druge stvari, posebno Irak, same po sebi ne podržavaju rat protiv terorizma, Vjerovatno će argument biti da je to u biti odvraćanje od cilja. Mislim da ćemo vidjeti neku vrstu nadmudrivanja i prilagodjavanja od kandidata do kandidata. Howard Dean je bio kandidat sa najviše izgleda, tako da je medju demokratskim kandidatima usljedila neka vrsta zauzimanja položaja prema kandidatu koji prednjači. Najuspješniji kandidat je bio čvrsto protiv rata, imao je čvrsto antiratno stajalište. Sada je najuspješniji kandidat onaj koji je glasao za rat u Iraku i koji počinje iznositi sasvim druga pitanja. Tako da će se priroda pitanja mijenjati, jer se oni sada nadmeću jedan protiv drugog, a ne protiv predsjednika Busha, kaže na kraju profesor Thomas Trout s Univerziteta New Hampshire.

XS
SM
MD
LG