Linkovi

Amerikanci - nestali u akciji - 2004-01-27


Od svih sudbina koje mogu zadesiti vojnika - pripadnika oružanih snaga, najgora je, kako se čini, voditi ga kao nestalog u akciji. Amerikanci koji poginu u borbi, umru znajući da će se uložiti svaki mogući napor kako bi se njihovi ostaci pronašli, i kako bi im se priredio pokop, znaju da će im se obavijestiti obitelji, i da će njihova žrtva biti zapamćena od zahvalnoga naroda Sjedinjenih Država. Američki ratni zarobljenici, opet,znaju da se njihovi zemljaci neće smiriti sve dok oni ne budu slobodni. Medjutim, sudbina Amerikanaca nestalih u akciji, na Sjedinjene Države nameće posebne obaveze.

Sjedinjene Države su obavezne zakonom i moralom da odgovaraju za sve i jednoga Američkog vojnika koji se vodi nestalim u akciji. Ukoliko je to moguće, ostaci takvih vojnika, za koje se uspostavi da su mrtvi, moraju se pronaći. A sve dok postoji i najmanja nada da vojnik nestao u akciji, možda jeste živ- Sjedinjene Države moraju učiniti svaki napor kako bi ih pronašli i vratili kući. .. Upravo zato je Kongres dvije hiljadite godine usvoji i novi zakon pod nazivom Dovedite ih kući žive. Više od 8 hiljada američkih vojnika još uvijek se vode nestalim iz vremena Korejskog rata; iz Vijetnamskog rata, njih oko dvije hiljade i dalje su pod takvom oznakom. Ovim zakonom se obezbjedjuje i azil svakom strancu iz Vijetnama, Kambodže, Laosa, Kine, Sjeverne koreje, ili svake od bivših država Sovjetskoga Saveza - koji osobno izruči američkoj vladi živog američkog vojnika, koji se vodi nestalim bilo iz Korejskog bilo iz Vijetnamskog rata.; Zakonom se takodjer obezbjedjuje azil i za obitelji onih koji pomognu izgubljenim američkim vojnicima da dodju do ispostave američke vlade.

Od kraja Vijetnamskoga rata 1975, bilo je izvještaja o tome da ima živih američkih vojnika navodno u dijelovima jugo-istočne Azije. Medjutim, do danas takvi izvještaji nisu i potvrdjeni u stavrnosti.

Iko ko možda ima informaciju koja bi se ticala američkih vojnika koji se vode nestalim u akciji - trebaju odmah kontaktirati američke vlasti.

XS
SM
MD
LG