Linkovi

Mostar: Visoki predstavnik ne želi produženje roka za ujedinjenje grada - 2004-01-27


Visoki predstavnik u BiH, Paddy Ashdown danas je u Mostaru odbacio svaku mogućnost produženja roka za donošenje konačne odluke o uređenju ovog grada.

Ovim je lord Ashdown odgovorio na zahtjeve iznesene na današnjoj pres-konferenciji mostarskog HDZ-a, da bi trebalo produžiti rok za odluku, koji ističe 31. janara.

Član Gradskog odbora HDZ-a BiH, Mile Puljić izjavio je uz ostalo kako visoki predstavnik, Paddy Ashdown ne bi trebalo da nameće rješenje za Mostar, što je – podsjetimo – najvjerovatnije, nego da bi – citiram –«trebalo da dâ vremena lokalnim partnerima za dogovor i konsenzus». Ovakva izjava gospodina Puljića dolazi u momentu kada su stavovi stranaka, posebno HDZ-a i SDA, o uređenju Mostara, prilično udaljeni i bez izgleda za kompromis.

Na pitanje novinara da li je bilo razgovora između predstavnika ovih dvaju stranaka, gospodin Puljić je samo odgovorio – «Tvrdim da je došlo vrijeme da razgovori mogu biti plodni.»

Nakon susreta sa nekoliko uglednih Mostaraca i Mostarki, visoki predstavnik je izjavio da se rok za donošenje odluke o Mostaru produžava već godinu dana.

«Bile su dvije komisije, oko 700 sati razgovora. Ja sam sâm imao oko 40 sati razgovora u posljednjih nekoliko sedmica. Mi znamo da ovo mora biti završeno do 31. januara. Ako se to do tada ne završi, Mostar će morati čekati još četiri godine», rekao je lord Ashdown, naglasivši da ne vjeruje da građani mogu još toliko čekati na izlazak iz bijede.

«Mislim da je pitanje koje se treba postaviti, nakon godinu dana razgovora, je li namjera toga da se postigne rješenje ili da se dovede do odlaganja», rekao je Ashdown o prijedlozima koji su došli iz HDZ-a. Visoki predstavnik je za kasno poslijepodne najavio još jedan krug razgovora sa političkim strankama. Za sutra je najavljena pres-konferencija, na kojoj se očekuje više detalja o tim susretima, a špekuliše se da bi lord Ashdown upravo tada mogao saopštiti i svoju odluku o Mostaru.

XS
SM
MD
LG