Linkovi

Beverly Hills: Objavljene nominacije za ovogodišnjeg Oscara - 2004-01-27


Danas su na Beverly Hills-u u Los Angelesu objavljene nominacije za ovogodišnjeg Oscara. Kao što se i očekivalo, najviše nominacija dobili su filmovi, reditelji i glumci koji su preksinoć osvojili Zlatni Globus, nagradu Udruženja stranih dopisnika u Hollywoodu.

11 nominacija dobio je film Pitera Jacksona: Gospodar Prstenova - Povratak Kralja, uključujući nominaciju za najbolju režiju i film. Mornarička avantura iz vremena Napoleona, film Master and Commander: The Far Side of the World je prošao sa samo jednom nominacijom manje, dobivši ukupno 10 nominacija.

Glumačke nominacije - medju ostalima - dobili su Bill Murray za ulogu u filmu Lost in Translation; Diane Keaton za film Something Gotta Give, zatim Sean Penn za ulogu u Mystic River i Charlize Theron za ulogu u filmu Monster, svi dobitnici Zlatnog globusa.

Iznenadjenje je film Cold Mountain, koji je dobio sedam nominacija, ali ne i očekivanu nominaciju za najbolji film, niti Nicole Kidman za vodeću ulogu u tom filmu. Umjesto nje nomirana je Renee Zellweger, a za najboljeg glumca Jude Law. Ostale nominacije za 76 godišnju dodjelu Oskara za najbolji film uključuju Lost in Translation o dvojici amerikanaca usamljenih u Tokyu, zatim thriller reditelja Clinta Eastwooda o zamršenom ubistvu - Mystic River i film koji nosi ime poznatog američkog trkaćeg grla - Seabiscuit, i naravno govori o konjskim utrkama.

Od filmova na stranim jezicima nominirani su kanadski film The Barbarian Invasion, švedski film Evil, japanski film The Twilight Samurai, Holandski film Twin Sisters i film iz Češke Republike, Zelary. Ceremonija dodjele Oscara održaće se 29. februara, uz direktan televizijski prenos širom svijeta.

XS
SM
MD
LG