Linkovi

Ministri EU: Potrebna veća posvećenost BiH - 2004-01-26


Ministrica vanjskih poslova Austrije Ferrero-Waldner i slovenački šef diplomacije, Dimitrij Rupel su, na prvom briselskom sastanku ministara vanjskih poslova sadašnjih i budućih članica Europske unije pod irskim predsjedništvom, izrazili potporu i zatražili snažniju"europsku politiku" prema Bosni i Hercegovini.

Brojnim ministrima na današnjem skupu, koji su kao jednu od najvažnijih tačaka naglasili angažman Europske unije na Balkanu, pridružila se i austrijska ministrica vanjskh poslova, ističući kako se Austrija oduvijek zalagala za to područje. Ona je upozorila na neophodnost snažnije izražene europske politike prema Bosni i Hercegovini, koja bi rezultirala preuzimanjem odgovornosti za sigurnost te zemlje, najavljujući, na taj način, intenziviranje inicijative na europskom preuzimanju vojne misije koju sada obavljaju snage SFOR-a.

Sa svoje strane, šef slovenačke diplomacije, Dimitrij Rupel je, u obračanju europskim kolegama rekao kako su "europske vrijednosti vjerojatno najpopularnije u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu, u područjima i zemljama koje još imaju dug put do članstva u EU."

"Prakticiranje i testiranje tih vrijednosti je vrlo važno, i stoga moramo stvoriti više prijateljske atmosfere vlastitim, još većim angažmanom u Bosni i Hercegovini", rekao je ministar Rupel.

Sjenu na današnji briselski susret je bacila vijest iz Sarajeva o tragičnoj smrti šefa europske policijske misije, Svena Frederiksena. S tim u vezi, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javier Solana je izjavio kako je šokiran smrću čovjeka koji, ne samo da je vodio policijsku misiju u BiH, već je bio ključ njenog planiranja iuspostavljanja.

"Za uspješnost misije dobrim dijelom treba zahvaliti njegovom vodjstvu i sposobnosti kakvu je imao da rješava teška pitanja na kakav je misija nailazila na terenu", kaže u prvoj reakciji na Frederiksonovu smrt Javier Solana, uvjeren da je otišao čovjek koji je bio snažno posvećen stabiliziranju balkanskog regiona.

XS
SM
MD
LG