Linkovi

Dodijeljeni Zlatni Globusi - a sutra nominacije za Oskara - 2004-01-26


Na jučer održanoj dodjeli nagrada Zlatni globus najveći broj priznanja osvojio je poslednji film trilogije Lord of the Rings koji je urađen također po romanu J-R-R Tolkiena. The Return of the King je proglašen za najbolje dramsko ostvarenje a nagradu je dobio i za najbolju režiju, najbolju muziku i najbolju naslovnu pjesmu u filmu. Režiser filma Peter Jackson se u ime ekipe koja je radila na filmu zahvalio sljedećim riječima:

PETER JACKSON, REŽISER": Želio bih se zahvaliti Udruženju stranih izvještača iz Holivuda i svima vama na toplom prijemu koji ste pružili ovim ljudima ovdje na pozornici. Ja zaista želim primanjem ove nagrade odati počast profesoru Tolkeinu za njegovo nevjerovatno djelo.

Film Lost in Translation koji govori o kulturološkoj konfuziji dvoje Amerikanaca u Japanu i njegova autorica Sofia Coppola osvojili su nagradu za najbolju komediju i najbolji scenarij a zvijezda tog filma Bill Murray je proglašen najboljim glumicem u kategoriji komičnih filmova.

Najboljim glumcen u kategoriji drame proglašen je Sean Penn za ulogu u kriminalističkom trileru Mystic River dok su za najbolje glumice proglašene Charlize Theron za ulogu masovnog ubice u filmu Monster i Diane Keaton u komediji Something s Gotta Give.

U kategoriji stranih filmova najviše priznanje dodijeljeno je avganistanskom filmu pod nazivom Osama koji govori o teškom životu jedne djevojke u vrijeme vladavine talebanskog režima.

Nagrade za najbolju glumicu, najboljeg glumca i najbolju mušku i žensku sporednu ulogu u kategoriji kratkih serija i filmova rađenih za televiziju proglašeni su Meryl Streep, Al Pacino, Jeffrey Wright i Mary-Louise Parker za uloge u filmu Angels in America.

Nominacije za najprestižniju filmsku nagradu Oscar će biti objavljene sutra a ceremonija proglašenja dobitnika nagrade zakazana je za 29. februar,oko tri sedmice ranije nego što je to bio slučaj prethodnih godina.

XS
SM
MD
LG