Linkovi

Uhapšeni Ante Jelavić, Miroslav Prce i Miroslav Rupčić - 2004-01-23


Ante Jelavić, bivši predsjednik HDZ-a BiH, Miroslav Prce, bivši ministar odbrane F BiH, te Miroslav Rupčić, bivši direktor «Hercegovina osiguranja» uhapšeni su rano jutros u Mostaru i Ljubuškom, u akciji koju su izveli pripadnici federalnog MUP-a, uz asistenciju SFOR-a. Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je ova hapšenja, saopštivši da se radi o akciji izvedenoj po nalogu Suda BiH, a u vezi sa slučajem Hercegovačke banke.

Federalno ministarstvounutrašnjih poslova saopštilo je kako su rano jutros pripadnici ovog Ministarstva, uz asistenciju specijalnih snaga SFOR-a, proveli uspješnu operaciju na prostoru Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona, te da su uhapšene tri osobe.

Operacija je, prema ovom saopštenju, provedena na osnovu naloga Suda BiH, a tri osobe uhapšene su u vezi sa kjrivičnim djelima koja se odnose na osnivanje i rad Hercegovačke banke, njenih filijala i povezanih kompanija.

U saopštenju federalnog MUP-a se kaže i da je operacija rezultat osamnaestomjesečnog istraživanja, te da su uhapšena lica predata Tužilaštvu BiH na daljnji postupak.

Oglasio se i Ured komesara MUP-a HNK, Srećka Glibića, u čijem saopštenju se potvrđuje da je riječ o Anti Jelaviću, bivšem predsjedniku HDZ BiH, Miroslavu Prci, bivšem ministru odbrane Federacije BiH i Miroslavu Rupčiću bivšem direktoru «Hercegovina osiguranja», kompanije koja je bila povezana sa Hercegovačkom bankom. Potvrđeno je i da su hapšenja izvedena u Mostaru i Ljubuškom.

U saopštenju hercegovačko-neretvanskog MUP-a se navodi i da komesar ovog Ministarstva nije bio upoznat sa operacijom, podsjećajući da po zakonu upravo komesar rukovodi svim policijskim operacijama u Kantonu.

Reakcija je stigla i iz kantonalnog odbora HDZ-a, koji hapšenja naziva neprimjerenim i nepotrebnim. Kantonalni odbor HDZ-a smatra da je akcija federalnog MUP-a i SFOR-a dio smišljene politike koja ima za cilj da izazove tenzije u Mostaru, koji se nalazi u osjetljivoj fazi konačnih dogovora o njegovom uređenju.

Izjavu medijima dao je i Jelavićev advokat, Josip Muselimović, koji je rekao uz ostalo da je rano jutros od Jelavićeve porodice obaviješten o hapšenju, te da i njegove informacije koje je prikupio govore da je riječ o slučaju Hercegovačka banka.

Inače, treba podsjetiti da je još bivši visoki predstavnik, Wolfgang Petritsch, prije tri godine uveo privremenu upravu u Hercegovačku banku, zbog sumnji da je preko te banke pronevjereno na desetine miliona maraka, koje su pristizale iz Hrvatske za Hrvate u BiH.

Također je saopštavano i da je Hercegovačka banka, zajedno sa svojim osnivačima, bila glavna finansijska osovina koja je Hercegovinu trebalo da učini autonomnom u odnosu na Federaciju BiH.

Čavić, Čolak i Lozančić osudili način hapšenja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Bariša Čolak i predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić osudili su u petak način na koji su uhapšeni Ante Jelavić, Miroslav Prce i Miroslav Rupčić. Oni su mišljenja kako je hapšenje izvršeno uz brojna kršenja zakonskih procedura, neprimjerenu i nepotrebnu demonstraciju sile, grubo dovodeći u pitanje neovisnost sudske vlasti i profesionalizam policijskih snaga FBiH.

"Način, vrijeme i okolnosti uićenja istaknutih čelnika hrvatskog naroda i generala Hrvatskog vijeća obrane jasna je poruka i upozorenje hrvatskom narodu Mostara, Hercegovine, čitave BiH i njihovim legalnim i legitimnim predstavnicima da je uspostava pravne države, jačanje demokratskih institucija i uspostava pravičnijeg, racionalnijeg i efikasnijeg državnog ustroja po mjeri sva tri njena naroda i svih građana nepoželjna i da će biti onemogućavana i na ovaj način", smatraju Čović, Čolak i Lozančić. Iako smatraju da je to pokušaj provociranja hrvatskog naroda na poduzimanje nepromišljenih poteza, Čović, Čolak i Lozančić pozivaju na mir, dostojanstvo i strpljenje.

XS
SM
MD
LG