Linkovi

Bolji položaj žena u Afganistanu - 2004-01-23


Televizijski kanal u Kabulu nedavno je emitirao snimljenu pjesmu poznate afganistanske pjevačice, Ustad Mahwash. To je bilo prvi put u 12 godina da se jedna pjevačica pojavila na afganistanskoj televiziji. Religijski konzervativci, uključujući i neke članove Vrhovnog suda Afganistana, prigovorili su zbog tog njenog nastupa. Medjutim, Abdul Rahman Panjshiri, glasnogovornik TV stanice je rekao, ”To je normalno...kako možemo držati žene izvan televizije?“

Tu su, takodjer, i druge promjene. Nakon zbacivanja Talebanskog režima žene u Afganistanu imaju više mogućnosti napredovanja u ekonomskom i obrazovnom smislu, kao i da učestvuju u politici.

Afganistanska Loya Jirga, ili Državni savjet odobrio je novi Ustav koji ženama daje ista prava kao i muškarcima. Žene čine oko 20 posto delegata Loya Jirge. Ustav, takodjer, osigurava ženama 25 posto mjesta u donjem domu parlamenta.

Žene u Afganistanu već učestvuju u vladi, u kojoj zauzimaju pozicije ministra za pitanja žena i ministra za zdravlje. Žena je i na čelu Afganistanske neovisne komisije za ljudska prava.

Ministarstvo trgovine je osnovalo poseban odjel za pomoć ženama na uspostavljanju vlastitog businessa. Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju program opismenjavanja žena na afganistanskim Dari i Pashto jezicima, kao i na Engleskom. Blizu 4 miliona djece su u školama, medju kojima je oko milion djevojčica, što je više nego ikada u istoriji Afganistana.

Uz američku pomoć u toku su mnogi zdravstveni programi u Afganistanu na unapredjenju života žena, jednako kao i ljudi. Jedan je za trening babica, čiji je cilj spašavanje života majki i novorodjenčadi u zemlji gdje je procenat smrtnosti na porodjaju medju najvećim na svijetu.

Državni sekretar Colin Powell kaže da Sjedinjene Države vide značajan napredak u Afganistanu.

”Ali mi ne mislimo da tamo nema opasnosti koja vreba kada je riječ o talebanskim elementima...Mi ćemo istrajati na našem kursu u Afganistanu.“

Kao što je Nazeefah Nazeer, učiteljica iz Kabula ukazala: Zbog mira u kojem sada živimo u Afganistanu, mira i lagodnosti, čak - mi smo puni nade.

XS
SM
MD
LG