Linkovi

Novi pokušaji Ashdowna u Mostaru - 2004-01-23


Visoki predstavnik Paddy Ashdown dana je ponovo stigao u Mostar kako bi sa predstavnicima stranaka pokušao iznaći kompromis o budućem uređenju grada, prije isteka roka za taj posao do kraja ovog mjeseca. Lord Ashdown danas se također sastaje na javnoj tribini i sa običnim građanima.

Visoki predstavnik je naglasio da će za provođenje buduće odluke o novom uređenju Mostara odgovornim smatrati i čelnike političkih partija na državnom nivou.

Visoki predstavnik, Pady Asdhdown ponovio je danas kako su stranke tokom rada Wintersteinove komisije dogovorile 90 posto stvari i da je oko tih preostalih 10 posto, inače ključnih pitanja statusa grada i izbornog sistema, potrebno postići kompromis.

Lord Ashdown je još jednom naglasio da će – ako domaći političari nepostignu dogovor – on učiniti ono što mora.

«Ja ne mogu i neću dozvoliti da budućnost građana Mostara bude talac neodgovornosti bilo koje političke grupe ili partije.»

S obzirom na to da je Gradsko vijeće Mostara nedavno većinom odbilo prijedlog uređenja grada kako je to preporučio predsjedavajući Komisije za Statut, Norbert Winterstein, te imajući u vidu da je sve izglednije da će ipak visoki predstavnik morati sâm nametnuti rješenje za Mostar, postavlja se pitanje da li će jednu takvu odluku poslije biti moguće provesti.

«Jasno sam dao do znanja političarima da će biti njihov posao da implementiraju bilo koji novi statut, u interesu građana. Budućnost Mostara ne može biti izgrađena na bojkotu. I rekao sam im ako odbiju da odbiju da urade posao za koji su ih građani izabrali i platili, da ću iskorstiti svoja ovlaštenja kako bih ih ubijedio da promjenu mišljenje.»

Ashdown je naglasio da neće smatrati odgovornim samo mostarske političare.

«Smatraću također lidere stranaka na državnom nivou, predstavljenih u Mostaru, odgovornim za obezbjeđivanje da lokalni predstavnici provode zakon i da rade u interesu građana Mostara, a ne u interesu stranaka.»

Lord Ashdown je potvrdio da se danas sastao i sa predstavnicima SDA, koji su nedavno odbili da se susretnu sa ambasadorima EU, ali da – uprkos konstruktivnom razgovoru - šanse za postizanje kompromisa nisu ništa bolje nego ranije.

Visoki predstavnik je izjavio i da se danas sastaje sa građanima kako bi čuo i njihovo mišljenje o budućem uređenju grada.

XS
SM
MD
LG