Linkovi

Na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu Irak dominantna tema - 2004-01-23


U švajcarskom zimskom turističkom centru Davosu, na već tradicionalnom skupu najistaknutijih poslovnih ljudi i politčkih lidera danas, trećega dana, govorili su, pored ostalih prvi čovjek svjetske organizacije i američki ministar pravosuđa. O najznačajnijim akcentima iz njihovih izlaganja govorimo u narednoj rubrici.

Današnjim istupom na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu generalni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan pokušao je pažnju učesnika ovog skupa preusmjeriti na ekonomske izazove sada duboko u sjeni rata u Iraku i rata protiv terorizma. Tom prilikom gospodin Annan je istakao:

“U vrlo kratkom roku, za godinu dvije, preovlađujuća atmosfera vjerovanja u neizbježnost skore globalizacije izmijenila se u duboku nesigurnost i neizjesnost samog opstanka svjetskog poretka. To je izazov za Ujedinjene narode, ali i obaveza sa svjetsku poslovnu zajednicu da se zapita kako može pomoći da se stvari preokrenu.“

Vrhunski prioritet je po gospodinu Annanu takva svjetska ekonomska i trgovinska razmjena koja će pomoći prevazilaženju jaza između siromašnih i bogatih zemalja.

Ubrzo poslije generalnog sekretara svjetske organizacije govorio je i američki ministar pravosuđa John Ashcroft. On je pozvao kompletnu svjetsku zajednicu da se pridruži Sjedinjenim državama u pokušaju da se u Iraku uspostavi sloboda i eliminira terorizam. Gospodin Ashcroft je, pored ostalog, posebno naglasio:

”Nije nimalo lako uspostaviti slobodu usred terora, sloboda nikada nije bez određene cijene, uvijek je bilo teško do nje stići i uvijek je bilo teško sačuvati je.”

Sutra, četvrtog dana održavanja Svjetskog ekonomskog foruma, učesnicima ovog skupa obratiće se i američki potredsjednik Dick Cheney. On je u Davos stigao danas.

XS
SM
MD
LG