Linkovi

Ali al-Sistani pozvao na okončanje prosvjeda - 2004-01-23


Vrhovni vjerski lider iračkih šiita Ali al-Sistani pozvao je na okončanje prosvjeda protiv plana o uspostavljanju prelazne iračke vlade kojeg podržavaju Amerikanci, barem dok Ujedinjeni narodi ne budu u mogućnosti utvrditi da li je održavanje izbora moguće.

Kako se očekuje, generalni sekretar UN-a Kofi Anan sljedeće nedjelje će saopštiti da li će u Irak poslati tim koji će procijeniti mogućnosti za održavanje direktnih izbora. Jedan drugi tim UN-a stigao je danas u Bagdad, što je vjerojatno prvi korak u pravcu ponovnog vraćanja zvaničnika svjetske organizacije u Irak.

U međuvremenu, nasilje u glavnom iračkom gradu nastavlja da traje. Predstavnici Komunističke partije saopštili su da dva člana ubijena prošle noći prilikom eksplozije bombe u bagdadskim prostorijama te stranke.

Šef američke centralne obavještajne agencije George Tenet je imenovao bivšeg inspektora Un-a Charles Duefera na čelo američkog tima koji traga za nelegalnim oružjem u Iraku. Gospodin Duelfer će zamijeniti Davida Kaya, koji je saopćio da će napustiti ovu funkciju.

U međuvremenu su zvaničnici Un-ove agencije za izbjeglice kazali da su se Turska i Sjedinejne Države složile oko plana kojim bi se dozvolio povratak turskih Kurda koji žive kao izbjeglice na području sjevernog Iraka.Procjenuje se da ima oko 13 hilajda kurdskih izbjeglica iz Turske koji većinom žive u Iraku u kampovima UN-a. U dijelu dogovora se kaže da iračke vlasti neće vršiti pritisak na turske Kurde da napuste Irak.

XS
SM
MD
LG