Linkovi

NATO: Balkan nezaobilazna tema - 2004-01-22


Prvi ovogodišnji susret Stalnog NATO vijeća i Političko- sigurnosnog komiteta Europske unije imao je, kako je nakon sastanka primjetio generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer, "Balkan kao nezaobilaznu temu".

Osvrćući se na plan po kojem bi, tokom ove godine, Europljani trebali od Alijanse preuzeti sigurnosnu misiju u Bosni i Hercegovini, generalni sekretar Saveza kaže kako su o ovoj temi započeti prvi razgovori izmedju NATO i EU. Po njemu, treba, posebno s NATO strane, očekivati nove razgovore i odluke.

Riječ je o odlukama koje se odnose na "dezangažiranje SFOR-a", buduću ulogu Saveza u BiH, te zatim i o strukturi zapovjedništva nove misije u Sarajevu. Napominjući da o smjeni misija u BiH treba još dosta razgovora i dogovora, Scheffer kaže kako će svi oni za okvir imati "Berlin plus" sporazum o sigurnosnoj suradnji NATO i EU.

Uz Scheffera, Visoki predstavnik EU za vanjsku poitiku i sigurnost, Javier Solana i predsjedavajući Vojno-političkog komiteta EU, irski ambasador Declain Kelleher, složili su se da je zbog opštih prilika, još uvijek neophodno prisustvo snaga KFOR na Kosovu. Uz to, generalni sekretar Alijanse, sumirajući utiske tokom nedavnog boravka na Kosovu, tvrdi da politička previranja u Srbiji imaju svoj odraz i na kosovske prilike.

XS
SM
MD
LG