Linkovi

TV serija o Amishima u Americi - 2004-01-22


Američka televizijska mreža UPN priprema seriju emisija, ovdje vrlo popularnog tipa poznatog kao ”reality show,“ u koje će pratiti mladiće tinejdžerskog uzrasta iz vjerski i prema modernom životu vrlo zatvorene zajednice Amisha.

Djeci Amisha, kada napune 16 godina, dozvoljeno je da prekinu stroge vjerske i druge kodove po kojima se decenijama i decenijama živjelo i živi u zajednici američkih Amisha, da okuse život kojim se živi izvan zatvorenog amiškog kruga. Iako snimanje emisija još nije počelo, već sama najava da će do toga doći povod je za određene reakcije. Joel Kaufman, član Menonitske crkve: Ako pogledate šta je takozvani realni tv program danas, vidjećete da je to vođenje stvari do ektremnog. Do ektremizma se ide zbog rejtinga programa.

Zabrinut je i Don Yost, takođe član Menonitske crkve, srodne vjeri amiša: Ne mislim da će taj ”reality show” pomoći da se shvati u šta to Amishi vjeruju. Vrlo je lako da se to izmetne u neku vrstu neslane šale ili nešto ekstremno.

U seriji emisija neformalnog i za sada privremenog naziva ”Amish u gradu“ biće praćen period koji Amishi nazivaju ”rumspringa.” Za to vrijeme, najprikladnije bi ga bilo nazvati ”lutajući unaokolo“ amiški 16-godišnjaci moći se zakazivati sastanke sa djevojkama, popiti i poneku više, sjesti za volan automobila, otići u bioskop ....i nakog svega otići iz rodne kuće ili ostati odani amiškoj vjeri i vrlo konzervativnom načinu života.

XS
SM
MD
LG