Linkovi

Komentar izbora u Iowi: Nathan Gonzales - 2004-01-21


Senator Kerry je bio vruć kandidat u pravom momentu. Prije 12 mjeseci, on je smatran najvjerovatnijim kandidatom, a onda su ga počeli napadati i na toj ljestvici je počeo padati. Ali nakon više nedjelja i mjeseci kampanje, zadobio je snagu u pravom trenutku. I to dokazuje da je u ovim izborima najvažniji zamah, barem ove godine.

Što se tiče senatora Edwardsa, on nije osobito dobro poznat, pogotovo na američkom srednjem zapadu, ali je njegova poruka u neku ruku nova. On je novo lice i nije u Washigntonu toliko dugo vremena. Šta je s njim i njegovim pristalicama?

Iowa je bila velika pobjeda i za senatora Edwardsa, kaže Nathan Gonzales. On je dobio podršku Des Moines Registera, najuglednijeg lista u toj državi, i mislim da mu je to pomoglo u području Des Moinesa. Ljudima se također svidjelo što je ostao pozitivan, nije napadao svoje protivnike i mislim da ga glasači poštuju zbog toga.

Howard Dean se s druge strane ne čini toliko topao--tu su i kritike da je on, naročito nakon Iowe, na neki način ljut--koji je vaš komentar?

Pa to je definitivno dovelo do pitanja koja su sada isplivala na površinu. Ljudi možda sada postavljaju pitanja o njegovoj osobnosti. Glasači obično vole kandidate koji zrače toplinom--oni vole nekoga koga mogu zamisliti u svojoj vlasitoj dnevnoj sobi i koga bi mogli pozvati na večeru. I govor guvernera Deana nakon Iowe je možda doveo do toga da se glasači upitaju oko nekih stvari, kaže na kraju Nathan Gonzales, urednik washingtonskog političkog izvještaja Rothenberg.

XS
SM
MD
LG