Linkovi

Podpredsjednik iranske vlade podnio ostavku - 2004-01-21


Nekoliko ministara i podpredsjednik iranske vlade su podnjeli ostavke protestirajući na taj način zbog masovne diskvalifikacije kandadita za parlamentarne izbore koji u Iranu treba da se održe slijedećeg mjeseca.

Medjutim, podpredsjednik iranske vlade, Mohammad Ali Abtahi izjavio je da će oni sačekati prije napuštanja ureda. Naime, Vijeće čuvara vjere koje je naredilo diskvalifikaciju ponovo razmatra kandidate kako je to neredio Iranski vrhovni vodja, Ayatollah Ali Khamenei.

Jučer su članovi Vijeća čuvara vjere na izborne liste vratili oko 200, uglavnom reformistički nastrojenih kandidata koje su prvobitno skinuli sa lista. To vijeće koje čini 12 članova i u kojem dominiraju čvrstolinijaski islamski klerici diskvalifikacijom više od jedne trećine od oko 8 hiljada i 200 kandidata predloženih za izbor u iranski parlament izazvalo je političku krizu koja traje skoro dvije sedmice.

Generalni sekretar UN-a Kofi Annan je u medjuvremenu izjavio kako se nada da će konzervativci i reformisti u Iranu moći razriješiti medjusobne razlike i omogućiti slobodne i fer parlamentarne izbore u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG