Linkovi

Kongres: Reakcije nakon predsjednikovog obraćanja naciji - 2004-01-21


Atmosfera tokom ovogodišnjeg predsjednikovog obraćanja naciji bila je primjetno drugačija nego ona iz januara prošle godine, kada je predsjednik Bush najavio američku i koalicionu vojnu akciju u svrhu zbacivanja Saddama Husseina u Iraku.

Medjutim, gospodin Bush je i ovaj put toplo pozdravljen od strane Republikanaca, koji su sa entuzijazmom reagirali na dijelove njegovog govora o Iraku, ratu protiv terora i o o domaćim prioritetima.

Republikanci kažu da je on pokazao brigu i suosjećanje, ali da je čvrsto branio svoje glavne pozicije u vezi sa trajnim poreskim olakšicama, obrazovanjem, zdravstvenom zaštitom, kao i u vezi sa svojim prijedlogom reforme imigracionog sistema.

Demokrati smatraju da je predsjednik propustio da posveti odgovarajuću pažnju ekonomskim slabostima zemlje ili da ponudi nove ideje o tome kako namjerava da se nosi sa problemom povećane nezaposlenosti u ekonomiji, kao i sa propustima u unutrašnjoj sigurnosti zemlje.

Lider Republikanaca u Zastupničkom Domu, Tom DeLay je izjavio da je gospodin Bush pokazao da je on i dalje ozbiljan lider. Ovu ocjenu ponovio je i David Dreier iz Californije, koji je rekao da je veoma zadovoljan načinom na koji je predsjednik izašao u javnost i zaista demonstrirao da je čvrst, dinamičan, ozbiljan i odlučan lider.

Jedan od najžešćih kritičara predsjednika Busha iz redova Demokrata, senator Edward Kennedy, za predsjednikove prijedloge na planu unutrašnje politike kaže: To je isuviše malo i isuviše kasno. Prikazano stanje države ne poklapa se sa stanjem sa kojim se suočava većina američkihporodica. Ova ekonomija je dobra za Wall Street, ali ne i za obične ljude i vi još uvijek imate milione Amerikanca koji su bez posla. Prijedlozi u vezi sa zdravstvenom zaštitom - imaju svoju cijenu. A što se tiče tih troškova, to je kao da baciš konopac od tri metra nekom ko se davi na dubini od 4 metra.

XS
SM
MD
LG