Linkovi

Veliki uspjeh Johna Kerrya u borbi za predsjedničku nominaciju - 2004-01-20


Glasači u Iowi, saveznoj američkoj državi na Srednjem Zapadu su izabrali senatora iz Massachusettsa, Johna Kerrya kao kandidata Demokratske partije koji bi po njihovom mišljenju u novembru trebao izazvati predsjednika Busha na predsjedničkim izborima. Novinar Glasa Amerike Chris Simkins izvještava iz Des Moinesa, glavnog grada države Iowe, o ovom iznenadjujućem rezultatu preliminarnih izbora.

Predvidjanja da će ovi prvi preliminarni izbori Demokratske partije u Sjedinjenim Državama biti zanimljivi pokazala su se tačnim. Senator iz Massachusettsa, John Kerry, već nakon tri sata trajanja izbora izašao je pobjednikom sa 38 posto glasova. To je rezultat pojačane podrške koju je senator Kerry zadobio posljednjih dana. On kaže da njegova kampanja dobija sve veći zamah.

Senator Kerry: Iowa volim te, rekao je uzbudjeni senator Kerry. Noćas je pobjedio natjecatelj iz Nove Engleske, i vi ste me vratili na put ka vrhu. Hvala vam što ste omogućili da se Kerry vrati na taj put, rekao je.

Na iznenadjujućem drugom mjestu sa 32 posto osvojenih glasova završio je senator iz Sjeverne Caroline, John Edwards. On je glasačima rekao da njegova poruka sve više dopire do glasača širom Sjedinjenih Država.

John Edwards: Noćas smo započeli pokret koji će prostirući se kroz Ameriku ,promjeniti ovu zemlju. Noćas smo to započeli.

Bivši guverner Vermonta Howard Dean, koji je smatran favoritom, došao je na udaljeno treće mjesto sa samo 18 posto glasova birača. Gospodin Dean kaže da bez obzira na to njegov pohod na Bijelu kuću tek započinje. On se obratio radnicima u Des Moinesu, koji su mu dali podršku, neposredno nakon što su saopćeni rezultati.

Howard Dean: Volio bih da sam večeras pobjedio, i to bi i vi voljeli. Ali, znate šta, ja želim da se zahvalim narodu Iowe. Proveo sam dvije godine ovdje i obišao svih 99 okruga. Ovo je izvanredna država, sa divnim ljudima i ja to jako cijenim. Ja sam nazvao senatora Kerrya i senatora Edwardsa i čestitao sam im, ali sam im i rekao da ćemo se vidijeti nakon sljedeće faze preliminarnih izbora koji startuju već danas.

Kongresmen iz Missouria, Dick Gephardt je završio na razočaravajućem četvrtom mjestu sa samo 11 posto glasova. Gospodin Gephardt koji je vjerovao da će pobjediti u Iowi je najavio moguće odustajanje od dalje utrke za predsjendičku nominaciju.

D. Gephardt: Život ide dalje jer ova kampanja ne postoji zbog mene. To je zbog svih nas, to je zbog naše budućnosti, zbog naše djece i budućnosti Amerike.

Preliminarni izbori u Iowi su prvi korak u nastojanjima kandidata da zadobiju nominaciju Demokratske partije. Pažnja preostalih kandidata i medija se sada okreće ka sljedećoj državi - New Hampshire-u, gdje se kandidati nadaju novoj podršci kada birači sljedeće sedmice budu dali svoje glasove.

U međuvremenu se kongresmen iz Missourija Dick Gephard povukao iz utrke za kandidaturu demokratske stranke za predsejdničku nominaciju. On se danas u svom rodnom gradu St.Louisu zahvalio svojim pristalicama, rekavši da će okončati svoj trenutni mandat i da neće tražiti reizbor nakon gotovo 28 godina na poziciji kongresmena.

XS
SM
MD
LG