Linkovi

Roditelji napadača - samoubojica govore - 2004-01-20


Palestinska teroristička grupa nastavlja pozivati na nastavke samoubilačkih napada protiv Izraela, ubijajući i ranjavajući i Izraelce i Palestince. Mnoge su vlade osudile ove napade. No - šta Palestinci na to kažu? Posebno - šta misle obitelji napadača - samoubica?

Stereotip je da te porodice hvale i veličaju mrtvoga sina ili kćerku kao mučenike. To često i jest slučaj - iako se čovjek pita šta zaista majka ili otac misle kada im se dijete ubije u jednom činu koji ubija i druge i prouzrokuje samo više žalosti, gorčine i mržnje. Je su li ti roditelji istinski ponosni na to? Ili možda samo igraju ulogu koju im je nametnulo društvo u kojem žive?

U svakom slučaju, takva roditeljska reakcija čini se da postaje rjedja. Palestinski roditelji , i drugi rodjaci, počinju sve češće glasno govoriti protiv terorističkih grupa koje mlade ljude guraju u to da postaju napadači - samoubojice.

Bilal al Masri takav je roditelj. Kako je izvjestio New York Times, petnaestogodišnji sin Bilala al Masrija , Amjad, nedavno je ubijen metkom izraelskih vojnika u gradu na Zapadnoj obali, Nablusu. Izraelci kažu da je Amjad bacao velike kamenice na vojnike, što neki Palestinci dovode u pitanje.

U očoglednom pokušaju osvete, drugi al Masrijev sin, 16-godišnji Iyad, došao je do pojasa načinjennog od ekploziva i otišao u samoubilačku akciju. Medjutim, izraelski vojnici su ga prepoznali i opkolili prije nego je izvršio napad, i Iyad je detonirao eksploziv ubivši samo sebe. Nikoga drugog nije ni ranio.

Ko su teroristi koji su Iyada poslali na ovu misiju? Niko ne zna, ali za Bilala al Masrija, teroristi su krivi za njegovu smrt. ” Moj je sin bio u šoku nakon bratovljeve smrti” , kazao je al-Masri za New York Times. ” Nije bio svjestan onog što radi; Teroristi, kaže gospodin al Masri, su trebali razumjeti Iyadovu situaciju i da mu ne dopuste da to učini, čak ako je i tražio“.

Mnogi drugi Palestinci u Nablusu kažu isto. Kažu da oni koji su Iyada poslali u smrt, moraju odgovarati za to. I u tome su u pravu.

XS
SM
MD
LG