Linkovi

Mostar je predugo bio simbol podjele i lošeg funkcioniranja Bosne i Hercegovine - 2004-01-20


Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, oglasili su se danas saopćenjem u kojem podržavaju dijalog o budućnosti grada Mostara između Visokog predstavnika i svih domaćih učesnika u ovom procesu. Pitanje Statuta grada Mostara mora se riješiti na vrijeme, još ovog mjeseca, kako bi se Statut mogao primijeniti na lokalne izbore zakazane za oktobar, a za koje će uskoro početi planiranje i priprema.

Ambasadori smatraju da nacrt Statuta koji je izradila Komisija za reformu grada Mostara te prijedlg gospodina Wintersteina kojim se rješavaju sva otvorena pitanja predstavljaju dobru osnovu za novi Statut. Mostar je predugo bio simbol podjele i lošeg funkcioniranja Bosne i Hercegovine. Međutim, ove godine Mostar ima priliku da postane međunarodni simbol obnove i ponovnog ujedinjenja zemlje,ističe se u ovom saopćenju.

Ambasadori, stoga, apeluju na političare u Mostaru da učinu sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali da međunarodna investicijska konferencija koja će se održati u Mostaru idućeg mjeseca, te otvaranje Starog mosta u julu, ne budu zasjenjeni neprekidnim političkim podjelama i krizama.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović istakao je nakon 5. radnog sastanka Organizacionog odbora da priprema investicijske Konferencije koja će se održati u Mostaru dobija u zamahu i da je dosad prijavljeno više od 30 zemalja, te da očekuje da taj broj premaši više od 50 zemalja. Prema njegovim riječima, na plenarnom dijelu predviđeno je 2.000 mjesta, ali interes za učešće na konferenciji prelazi taj broj. Vanjskotrgovinska komora BiH će do petka, dodao je, ustanoviti pregled od 400 firmi u BiH koje bi trebale biti prisutne na konferenciji.

OHR sutra pokreće kampanju Mostar-jedan grad! Kampanja će biti usredsređena na područje Mostara, ali će biti vođena kroz cijelu BiH, dok će prvi posteri biti postavljeni sutra. Cilj kampanje je objasniti šta ujedinjenje Mostara kao jedinstvenog funkcionalnog grada znači Mostarcima, te će naglasiti koristi postojanja funkcionalne gradske administracije.

XS
SM
MD
LG