Linkovi

Političari u Mostaru snose tešku odgovornost za budućnost grada, ali i zemlje - 2004-01-20


Ambasadori predstavnici Evropske unije u BiH danas su u Mostaru poručili da će investiciona konferencija u ovom gradu, te otvaranje obnovljenog Starog mosta izgubiti svoje značenje ako se ne postigne konsenzus o budućem uređenju ovog grada.

Predstavnici EU istakli su kako današnjim razgovorima sa političkim strankama nisu prisustvovali zvaničnici SDA.

Ambasadori Velike Britanije, Holandije, te predstavnici Evropske komisije poručili su da su u Mostar stigli kako bi pokazali koliko važnost Evropa pridaje Mostaru u procesu približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Evo šta je uz ostalo izjavio holandski ambasador Rob Bosscher:

«Ako BiH zaista želi napraviti progres ka EU, problemi u vezi Mostara moraju biti razriješeni jednom zauvijek. To znači da političari ovdje u Mostaru snose tešku odgovornost za budućnost zemlje.»

Evropski ambasadori su još jednom istakli principe na kojima bi trebalo da se zasniva buduće uređenje Mostara. Rekli su kako bi grad trebalo da bude ujedinjen u jednoj opštini, te da nijedan od konstitutivnih naroda ne bi trebalo da bude u poziciji dominacije nad drugima.

Ambasadori su pozvali sve strane da prihvate ove principe. Šta bi se moglo dogoditi ako do toga ne dođe, ambasador Bosscher je rekao:

«U slučaju da nejedinstvo nastavi da preovladava, događaji poput investicione konferencije koja će biti održana krajem februara, i zvanična inauguracija Starog mosta u julu, izgubiće svoje značenje za Mostar, BiH i za međunarodnu zajednicu.»

Ambasadori EU izrazili su i žaljenje što današnjim razgovorima sa političkim strankama nisu prisustvovali i predstavnici SDA, koja, podsjetimo, smatra da bi ukidanje opština sa bošnjačkim i hrvatskom većinom u Mostaru dovelo do majorizacije nehrvata, dok se s druge strane HDZ u Mostaru zalaže za princip jedan čovjek – jedan glas, tražeći da Mostar ne bude izuzetak u odnosu na druge gradove u BiH.

XS
SM
MD
LG