Linkovi

Drvarcani traže izlazak iz Federacije BiH - 2004-01-19


Srpski povratnici u Drvar danas su i zvanično zatražili raspisivanje referenduma za izdvajanje opštine Drvar iz livanjskog kantona Federacije Bosne i Hercegovine.

Na osnovu 4.000 potpisa,prikupljenih krajem prošle i u ovoj godini,predstavnici sekcije nezaposlenih radnika,povratnika u Drvar, predali su danas Opštinskom vijeću zahtjev za raspisivanje referenduma o teritorijalnom i administrativnom izdvajanju drvarske opštine iz livanjskog kanona.Sa ovim zahtjevom su upoznati i načelnik opštine Drvar te kancelarije OHR-a i OEBS-a u Livnu.

Prema riječima predsjednika Sekcije nezaposlenih radnika,Jove Bajića zatraženo je da se referendumskim izjašnjavanjem, pored izdvajanja iz livanjskog kantona obuhvati i objedinjavanje cjelokupne teritorije Drvara, koja je federalnom kantonizacijom podijeljena na livanjski i manjim dijelom na unsko-sanski kanton.

Bajić je naglasio da zahtjev za raspisivanje referenduma predstavlja odgovor na uporno ćutanje kantonalnih vlasti na pozive Drvarčana da se zaštite ljudska prava radnika i spriječi,kako je naveo, pljačka i nezakonita privatizacija u Drvaru.

Aktuelna kantonalna vlast se oglušila o sve naše zahtjeve da se diskriminatorski Ustav kantona uskladi sa Ustavom Federacije iz čega proističu i mnogobrojni problemi sa kojima se suočavaju Srbi povratnici u ovaj kanton,istakao je Jovo Bajić.

XS
SM
MD
LG