Linkovi

D.Kucinich - Najmladji američki gradonačelnik nema velike predsjedničke šanse - 2004-01-19


Jedna stvar je sigurna kada je u pitanju Dennis Kucinich: on je borac za one stvari u koje strasno vjeruje. Međutim, kongresmen Kucinich sebe smatra kandidatom koji bi najbolje predstavio interese Amerikanaca sa srednjim i nižim primanjima, radničke klase koja predstavlja tradicionalnu bazu Demokratske stranke.

Kucinich: Želim da se fokusiramo na unutarašnja pitanja. Da možemo imati novac koji nam je potreban za obrazovanje, za besplatno školovanje , zdravstveno osiguranje, predškolsku brigu, vrtiće za djecu koja imaju tri, četiri i pet godina. Kao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, pomoći su vam da omogućim mir i prosperitet za ovoj zemlji.

Dennis Kucinich je odrastao u Clevelandu , savezna država Ohio i bio je najstariji od sedmero djece. U njegovoj zvaničnoj biografiji stoji da je do svoje sedamnaeste godine života sa svojom porodicom živio na 21 lokaciji, uključujući i nekoliko automobila . U dvadesetoj godini izabran je u Gradsko vijeće Clevelanda, a u 31-oj godini izabran je za gradonačelnika Clevelanda, drugog po veličini grada u Ohiu, bačenog unazad zatvaranjem brojnih radnih mjesta u industrijskoj proizvodnji. On je bio najmlađa osoba koja je ikada izabrana za gradonačelnika jednog američkog grada. Glasovitost je stekao prošle godine kada se istakao kao glavni zastupnik usprotivljenog krila Demokratske stranke u Zastupničkom domu u odnosu na rezoluciju koja je predsjendiku Bushu dala ovlasti da izvrši vojni napad na Irak.

Kucinich: Želim da vas upoznam da postoji sve veći val opozicije, da ona odražava ono što smatramo istinom, a to je da se američki narod protivi ovom ratu . Što se više približavamo glasanju Amerikanci će nas kontaktirati u ovom Domu i reći nam da glasamo protiv.

Međutim, gospodin Kucinich je bio u mogućnosti da osvoji samo 133 glasa od 435 zastupnika koji su se protivili rezoluciji kojom se odobravaju vojne akcije u Iraku, koja je također bez problema izglasana u Sentu.Tokom televizijske debate, gospodin Kucinich je ponovio svoje obećanje ,da bi kao predsjednik povukao američke trupe iz Iraka u vrijeme dok bi radio na popravljanju ugleda Sjedinjenih Američkih Država među njenim saveznicima.

Kucinich: Povešću ovu naciju u novom pravcu. U pravcu gdje ćemo se odmaći od unilaterizma i od preventivnih napada. Ovaj novi pravac će izazvati reagiranja u svjetskoj zajednici. Zato će UN slijediti ovaj moj plan koji će omogućiti trupama UN-a da dođu u Irak i američkim trupama da izađu iz Iraka.

Kritičari nazivaju gospodina Kucinicha pretjerano optimističnim i naivnim. Oni kao dokaz navode njegov prijedlog stvaranja nove vlade pod nazivom Ministatstvo mira, te poziv za američko povlačenje iz Svjetske trgovinske organziacije i Sjeverno-američkog sporazuma o slobodnoj trgovini. Gospodin Kucinich nije privukao više značajnijih donatora, te ima relativno mala finansijska sredstva kojima finansira svoju kampanju. Na osnovu istraživanja javnog mnijenja on je u stvari na dnu ili blizu dna ljestvice grupe Demokratskih kandidata . Međutim, Dennis Kucinich, koji se politikom počeo baviti u ranim dvadesetim, sigurno neće posustati. Zavjetovao se da će se za predsjendičku nominaciju Demokratske stranke boriti sve do konvencije Demokrata zakazane u Bostonu u avgustu mjesecu.

XS
SM
MD
LG