Linkovi

Pred sutrašnje obraćanje američkog predsjednika Kongresu i američkoj javnosti - 2004-01-19


Američki Ustav nalaže da svaki predsjednik mora, s vremena na vrijeme, komunicirati sa Kongresom na temu: O Stanju Države. Danas tu obavezu predsjednici ispunjavaju redovnim godišnjim obraćanjem pred oba kongresna Doma.

Stephen Wayne, ekspert za pitanja funkcije američkog predsjednika, kaže:

Govor O Stanju Države ustalio se kao način na koji predsjednik predlaže Kongresu šta treba da učini, i način da američkoj javnosti kaže šta je postigao i šta namjerava da čini u budućnosti. To je postalo dio naše političke tradicije. Mnogo ceremonijalnosti ima u svemu tome i to obično radi u korist predsjednika, kaže gospodin Wayne.

Alan Lichtman, politički analitičar sa univerziteta American kaže da kod Amerikanaca predsjednički govor obično prodje veoma dobro.

Znate, Bill Clinton nije ispunio mnoga od obećanja koja je dao u svojim govorima O Stanju Države, ali su te inicijative i danas veoma popularne jer su ljudima one govorile o napretku i beneficijama koje će dobiti i o tome šta sve mogu postići kao Amerikanci, podsjeća profesor Lichtman. Neki su predsjednici svojim govorima dopirali i do medjunarodne javnosti; predsjednik Bush, medjutim, nije..., kaže profesor Lichtman.

On se zaista fokusirao na Sjedinjene Države, na američki narod i na zaštitu američke nacionalne sigurnosti. Njegovo ponašanje prema ostalima se praktično zasnivalo na tezi da mi vodimo ispravnu politiku, da smo mi oni koji se bore protiv zla, te da druge zemlje treba samo da nam se pridruže.

Prošle godine, predsjednikov govor O Stanju Države bio je obojen mračnim tonovima, posebno kad je govorio o mogućnosti rata u Iraku. Ove godine, medjutim, očekuje se da će sve zvučati mnogo optimističnije.

Mislim da će on govoriti o tome šta je postigao u Iraku, zbacivanjem režima, zarobljavanjem diktatora i naporima da se tamo izgradi jedna stabilna demokratija. On je, medjutim, i lukav političar i znaće kako da se ogradi. Govoriće o tome da posao u Iraku još nije završen i o tome da u Iraku i dalje opasno, kaže gospodin Lichtman.

Profesor Wayne sa Univerziteta Geogetown smatra da će predsjednik govoriti i o drugim uspjesima svoje administracije, o boljoj zdravstvenoj zaštiti starijih osoba, borbu protiv terorizma i osnaživanje programa istraživanja svemira.

Govoriće o ekonomiji i o tome kako, s njegovog stanovišta, poreske olakšice daju rezultata. Govoriće o novcu namijenjenom borbi protiv AIDS-a i istraživanjima na tom planu, a govoriće i o tome kako njegov plan obrazovanja daje rezultata. Biće to, sve u svemu, jedna nirvana u Americi, zaključuje profesor Wayne.

Ovo je izborna godina u Americi i predsjednik će, bez sumnje, iskoristiti svoj govor O Stanju Države da zatraži podršku za dobijanje još jednog mandata. Ali, glasači će na kraju odlučiti o tome šta oni misle O Stanju Države koju vodi gospodin Bush.

XS
SM
MD
LG