Linkovi

Nakon odbijanja Wintersteinova prijedloga za Mostar, OHR neće dozvoliti da se agonija grada nastavi - 2004-01-19


Gradsko vijeće Mostara danas je i zvanično odbilo prijedlog uređenja Mostara, kojeg je sačinio i visokom predstavniku preporučio predsjedavajući Komisije za Statut grada Mostara, Norbert Winterstein. Podsjećamo, po tom prijedlogu Mostar bi bio uređen kao jedna opština, umjesto dosadašnjih šest, ali bi imao šest izbornih jedinica, koje se poklapaju sa sadašnjim opštinama.

Vijećnici Koalicije predvodjene Strankom demokratske akcije odbili su Wintersteinov prijedlog, smatrajući kako bi Mostar trebalo da bude uređn po sadašnjem modelu, u šest opština, uz naglasak da se samo tako narodi mogu zaštititi od majoritacije.

Wintersteinov prijedlog odbacili su i vijećnici HDZ-a, ističući kako bi Mostar trebalo da bude jedna opština i jedna izborna jedinica, gdje bi, dakle, važilo pravilo jedan-čovjek jedan glas. Wintersteinov prijedlog jedino su podržali vijećnici Stranke za BiH.

Naè mostarski reporter Mirsad Behram za reakciju na ovakav razvoj procesa ujedinjenja mostara potrazio je odmah u uredu Visokog Predstavnika - za Glas Amerike govori glasnogovornik OHR Mario Brkic:

BRKIC: Na zalost, upoznati smo sa cinjenicom, ali, u svakom slucaju, ne i iznenadjeni. U Uredu Visokog Predstavnika govorili smo u vise navrata da je manje vjerovatno, ali nije nemoguce da do kraja ovoga mjeseca - do kada je visoki predstavnik i postavio rok - iznadjemo neko kompromisno rjesenje, koje ce biti podjednako dobro za sve u mostaru.

VOA: Moze li se zakljuciti da OHR shvata da od dogovora lokalnih politicara vjerovatno nece biti nista i da ce odluka morati biti nametnuta?

BRKIC: I nepostizanje kompromisa je realna opcija u teoriji; no visoki predstavnik je rekao da je mnogo bolj eukoliko bi se naslo domace rjesenje a ne da odluku donosi on. Medjutim, samo gora stvar od toga da odluku nametne visoki predstavnik, je da se ne nadje nikakvo rjesenje i da se agonija Mostara nastavi. To nece biti mogucno.

XS
SM
MD
LG