Linkovi

Studija izvodljivosti za S&CG kasni zbog političkih previranja - 2004-01-19


Parlamentarni izbori u Srbiji i politička previranja oko formiranja vlade usporila su Europsku komisiju u izradi Studije izvodljivosti, ali to ne znači da je ona dovedena u pitanje, saopšteno je danas u Bruxellesu. Zvaničnici Evropske komisije, u komentaru na glasine o zastoju na izradi Studije o izvodljivosti za Srbiju i Crnu Goru, ističu činjenicu da nikada nije ni bio čvrsto odredjen datum njenog zavrsetka:" Nikada nismo ni rekli kada će tačno biti završena Studja, dakle, nema ni osnova za tvrdnje o njenom kašnjenju", rekla je glasnogovornica Komesarijata za medjunarodne odnose Evropske komisije, Emma Udwin.

Ona, ipak, ističe da su "izvjesna kašnjenja" na radu na Studiji izazvala zbivanja oko parlamentarnih izbora u Srbiji i politička previranja oko formiranja tamošnje vlade. "Bili smo usporeni tim dogadjajima, što ne znači da je rad na Studiji doveden u pitanje", kaže ovaj izvor u Europskoj komisiji.

Glasnogovornica Ema Udvin najavljuje da će Komisija u dogledno vrijeme objaviti izvještaj o napretku rada na Studiji izvodljivosti otpočinjanja pregovora oko Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji državne zajednice sa EU, iz čega će biti vidljivo da li je i koliko bilo kašnjenja u izradi ekspertnog dokumenta Komisije.

Ranije je najavljivan mart ove godine kao realan termin završetka rada Evropske komisije na Studiji izvodnjivosti.

Studijom izvodljivosti biće obuhvaćeni ukupni politički i ekonomski uvjeti u SCG, posebno postignute reforme poreskog i sektora poslovnog zakonodavstva i životne sredine. Medu osnovnim uvjetima za početak procesa pridruživanja su poštovanje demokratskih standarda, vladavine zakona, ljudskih prava i regionalne suradnje.

XS
SM
MD
LG