Linkovi

W. Clark: Kasno uključenje u utrku ipak nije pokvarilo kandidatsku šans - 2004-01-19


U jednoj knjižari u uglednom vašingtonskom kvartu nekoliko stotina osoba čekalo je u dugoj koloni da se susretne sa kandidatom koji se posljednji uključio u utrku za nominaciju u okviru Demokratske stranke. Umirovljeni general Wesley Clark potpisivao je upravo objavljenu knjigu ”Pobijediti u suvremenim ratovima: Iraq, terorizam i američka imperija.” Od tada do danas broj osoba koje podržavaju gospodina Clarka je uveliko porastao. Jedna od njih je i Cindy Baltiera.

BALTIERA: Vjerojatno je to zbog karijere koju je on ostvario. Izuzetno je impresivna. General sa 4 zvijezdice, briljantan i harizmatičan čovjek. Iskreno, ja mislim da on pojedinačno ima najveće šanse među demokratama da nadmaši predsjednika Busha, a to je za mene u ovom trenutku i najvažnije.

Gospodin Clark čekao je do septembra da najavi svoju kandidaturu. Bilo je nekoliko mjeseci nakon što su se drugi kandidati Demokratske stranke uključili u dugu i neizvjesnu utrku. Unatoč tome, novac davan za finsiranje njegove kampanje i ispitivanje javnog mnjenja konstantno su pokazivali da je u vrhu onih koji žele nominaciju. O motivima uključivanja u izbornu proceduru general Clark je govorio često:

CLARK: U utrku sam se uključio kasno. Nisam profesionalni političar, ali sam veoma zabrinut pravcem kojim vode ovu zemlju. Mislim da patimo od manjka jasnog vođenja spoljne politike i od manjka kvalitetnog vođstva unutar Sjedinjenih država.

U biografiji sada 59-godišnjeg generala upisano je, pored ostalog i slijedeće: najbolji u svojoj klasi na vojnoj akdemiji West Point, teško provrijeđen u vijetnamskom ratu, značajno doprinio postizanju Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, zapovijedao snagama koje su prisile Slobodana Miloševića da povuče jugoslovenske i srbijanske vojne i paravojne snage sa Kosova.

Tvrd generalski stil i velike razlike u vojnoj strategiji između njega i tadašnjeg američkog ministra odbrane Williama Cohena rezultirale se Clarkovim povlačenjem iz zapovjedništva NATO snaga. Penzioniran je 2000. godine. U 34 godine aktivne vojne službe genaral Clark je, kako je rekao, imao samo dva loša dana - prvi kada je u Vijetnamu ranjen na 4 mjesta i, drugi, dan kada mu je rečeno da bi trebalo da napusti zapovjedni položaj u NATO-u i ode u mirovinu. Nakon toga mnogi Amerikanci su ga bliže upoznali kao vojnog analitičara i komentatora CNN-a.

Savjetnici koji generalu Clarku pomažu u profiliranju kampanje se nadaju da će zbog terorističkih napada od 11. septembra 2001. godine i rata u Iraku pitanja nacionalne sigurnosti biti visoko na listi prioriteta birača, toliko visoko da bi oni mogli poželjeti još jednog bivšeg generala za budućeg američkog predsjednika. U najmanju ruku, u izbornom štabu gospodina Clarka se nadaju da bi on mogao neutralizirati prednost predsjednika Busha kad je riječ o pitanjima sigurnosti.

A kada se radi o odluci Bushove administracije da se upusti u rat u Iraku, general Wesley Clark je oštro kritikovao taj korak:

CLARK: Vidio sam da je to administracija koja je radija napasti države nego teroriste. To je kao politka iz osnova pogrešno. Ako hoćemo da budemo bezbjedni moramo ići za teroristima. Mi moramo progoniti Osamu bin Ladena. Mi u ratu protiv terorizma moramo progoniti glavne terorističke mozgove, a ne obarati države.

Politički analitičari smatraju da je general Clark veliku političku grešku napravio na početku kampanje kada je rekao da bi ”vjerojatno” podržao odluku Kongresa kojom se odobrava rat u Iraku. Sada gospodin Clark nastoji ubijediti javnost da je napravio početničku grešku. On podržava obnovu Iraka, ali uz stav da bi Ujedinjene nacije trebale biti na čelu procesa uspostavljanja nove vlade u Bagdadu i da bi mnogo više zemalja trebalo da bude uključeno u osiguravanje bezbjednosti u toj zemlji.

Daniel Adkins iz Washingtona, inače vršnjak genarala Clarka, kaže da je opredjeljenost gospodina Clarka kao izgradnji čvršćeg i šireg međunarodnog zajedništva ono čemu on daje svoj glas:

ADKINS: Mislim da je Amerika najjača kada surađuje sa svim svojim prijateljima i saveznicima i kada slijedi svoje vlastite vrijednosti. To je ono što zagovara general Clark. I ja zaista želim suradnju sa ostalim dijelom svijeta i mislim da je on osoba koja će nas voditi u tom smjeru.

Kada su u pitanju unutranji planovi, general Clark obećava povećanje zarada američkih porodica, otvaranje mogućnosti da milion srednjoškolaca više nastavi školovanje na koledžima, širomašnim lakše dostupno zdravstveno osiguranje i spašavanje 100 hiljada života zaštitom i ozdravljenjem životne i prirodne okoline.

Zbog kasnog uključivanja u predizbornu trku general Wesley Clark je odlučio da izbjegne prvo preliminarno stranačko odmjeravanje snaga 19. januara u Iowa-i i da se usredsredi na drugi takav okršaj u saveznoj državi New Hampshire 27. januara. On se ada da će se tada na respektabilan način suprotstaviti bivšem guverneru Vermonta Howardu Deanu, trenutno najpopularnijem kandidatu Demokratske stranke za predsjedničku nominaciju.

XS
SM
MD
LG