Linkovi

Paul Bremer doputovao u Washington - 2004-01-16


Glavni američki administrator za Irak, Paul Bremer, doputovao je u Washington gdje se sreo sa predsjednikom Bushom i visokim zvaničnicima kako bi razgovarao o načinima oplemenjivanja i poboljšanja plana za prijenos vlasti sa koalicije na iračku vladu.

Glasnogovornik Bijele kuće je kazao da će bilo koja promjen, ako ih bude, biti unutar nacrta novembarskog sporazuma koji poziva na indirektno biranje privremene vlade Iraka. Visoki irački šiitski lideri pozivaju na direktne izbore, za koje američka vlada kaže da je nemoguće održati u ovo vrijeme. U medjuvremenu je američka vojska naredila istragu izvještaja prema kojima su se zarobljenici u Iraku maltretirali dok su bili u rukama koalicije.

S druge strane okeana, u Turskoj je danas visoki turski vojni zvaničnik upozorio da bi uspostava federacije duž etničkih linija u Iraku , značila novo krvoproliće. Zamjenik zapovjednika združenog stožera turske vojske Ilker Basbug je u ovoj izjavi aludirao na zabrinutost vlade u Ankari zbog mogućnosti davanja veće autonomije iračkim Kurdima.

XS
SM
MD
LG